Суровините с най-високото си месечно повишение от 32 години насам

464
Суровините с най-високото си месечно повишение от 32 години насам

Стоките са се насочили към най-голямото си месечно повишение от 32 години насам, водени от скока в цените на пшеницата, златото и петрола.

В основата на ръста им стои слабостта на щатската валута, с курса на която стоките са силно обвързани. Традиционно слабост при щатската валута води до поскъпване на цените на суровините.

Доларът се понижи до нов рекорден минимум срещу кошница от валута вчера, включително и спрямо еврото, в резултат на очакванията за по-нататъшно понижение на лихвите в най-голямата световна икономика.

Индексът, следящ изменението в цените на 19 търгувани на международните стокови борси суровини - Reuters/Jefferies CRB Index, се е повишили с 8.7% през този месец, което бе и най-големият му месечен скок от юли 1975 година насам.

В петък цената на пшеницата поскъпна до нов исторически рекорд при ниво от 9.5125 долара за бушел (25 килограма).

До 27-годишен максимум се повиши днес и спот цената на златото, след като достигна най-висока стойност при ниво от 752.80 долара за тройунция. Все повече стават инвеститорите и анализаторите, прогнозиращи повишение в цената на златото до 1000 долора за тройунция.

До нова рекордна стойност през миналата седмица при ниво над 84 долара за барел се повиши и цената на петрола.

Поскъпването на суровините до голяма степен се предопредели и след решението на Фед изненадващо да понижи нивото на лихвите с половин процентен пункт през изминалата седмица.

Решението се очаква да съдейства за ръста на щатската икономика, както и да инициира по-нататъшно силно търсене на основните суровини.

В същото време голяма част от инвеститорите купуват стоки, за да се застраховат срещу евентуално повишение на инфлацията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg