Светът ще е двойно по- богат след пет години

2237
Светът ще е двойно по- богат след пет години

29.7 милиона души в света в момента притежават лично състояние над 1 млн. долара, показват изчисления на банка Credit Suisse. По данни на банката най-богати в момента са швейцарците, австралийците и норвежците.

През изминалата година и половина (януари 2010-юни 2011) общото богатство на света се е увеличило с 14% и достига сумата от 231 трлн. долара.

С най-голям принос за растежа е Азиатско-Тихоокеанския регион, в който благосъстоянието се е увеличило с 23% и достига 75 трлн. долара. В Северна Америка богатството е нараснало с 9.2%, в Европа с 4.8%.


Азиатските страни са увеличили благосъстоянието си благодарение на високите темпове на икономически растеж и отсъствието на големи задължения. Докато жителите на европейския континент имат задължения от 25 500 долара средно на всеки, азиатците дължат по 9 227 долара на глава от населението.

Новите тенденции в потреблението и инвестициите в Азия могат да допринесат и за разрешаване на дълговата криза в еврозоната, смятат от Credit Suisse.

Сега светът се движи по инфлационен сценарий- банките отново ще заливат с пари икономиката, Фед вероятно ще предложи нова програма за количествени улеснения, цените на имотите в Китай растат. Всичко това ще увеличи стойността на активите и компаниите.

Световното богатство ще расте и ще достигне до 345 трлн. долара за пет години, прогнозират още от банката.

Милионерите в Китай и Азиатско-Тихоокеанския регион, Латинска Америка и Африка ще удвоят броя си в следващите пет години. Ръстът на потреблението в Азия ще спаси еврозоната от дълговата криза, надяват се авторите.

„Ставаме свидетели на радикални промени в световния икономически ред. Развиващите се пазари са все по-важен фактор за глобалното възстановяване и двигател на световното благосъстояние", коментира Осама Анаси, един от авторите на доклада.

И през 2016 г. САЩ ще останат страната с най-голямо благосъстояние- 81 трлн. долара.

Китай окончателно ще изпревари Япония като втора икономическа сила с богатство на домакинствата от 39 трлн. долара.

Япония ще заеме трето място с 31 трлн. долара.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Yeinyaariga
# 0
06:07 | 26 July 2012
You've hit the ball out the park! Increbidle!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg