Световните петролни компании регистрират спад на капитализацията

530
Световните петролни компании регистрират спад на капитализацията

Въпреки продължаващия ръст на цените на петрола, транснационалните петролни компании отбелязват спад на капитализация, пише „РБК Дейли“.

През първата половина на тази година цената на акциите на „ЕксонМобил“, най-голямата в света петролна компания, са намалели с почти 7%. Сред аутсайдерите са също така „Шел“ и ВР.

 В същото време техните руски „колеги“, с изключение на „Сургутнефтегаз“, се чувстват комфортно, книжата им растат благодарение на високите цени и приетите данъчни отстъпки.

Книжата на „ЕксонМобил“поевтиняха през тази година с 7.6% на Нюйоркската фондова борса, след като венецуелските власти принудиха тексаската компания да се откаже от проект в басейна на река Ориноко, където са концентрирани най-големите запаси от петрол в Южна Америка. Загубите на „ЕксонМобил“ се приравняват на 425 милиона барела петрол (на толкова се оценяват доказаните запаси на проекта Cerro Negro във Венецуела), съобщава „Блумбърг“.

 „Шел“ поевтиня на Лондонската борса тази година с 4.6%. Американските експерти посочват като причина затова, загубата на контрола в проекта „Сахалин-2“.

 Капитализацията на ВР намаля с 8.1%. Участниците на пазара виждат в това отново руска следа. На инвеститорите не им хареса фактическата загуба на нейната руска смесена компания – ТНК-ВР над Ковиктинското газокондензатно находище, а също така усилващите се противоречия между руските и британски акционери на компанията.

Сред най-големите компания единствено „Шеврон“, въпреки негативната информация за съкращаване на добива в Нигерия, успя да не разочарова акционерите. Неговите акции след приключване на шестмесечието се покачиха с 6.1%.

В същото време акциите на руските петролни компании растат. Капитализацията на „Лукойл“ в сравнение с началото на годината се е увеличила с 16.2%, на „Роснефт“ - с 22%, на „Татнефт“ - с 19.1%, на ТНК-ВР – с 1.4%.

Спад са регистрирали само акциите на „Сургутнефтегаз“, които са поевтиняла за този период с 11.3%.

Няколко фактора са съдействали за спада на капитализацията на международните компании, смята анализаторът на ИФД „КапиталЬ“ Виталий Крюков. По думите му, това са и нестабилността в регионите, където тези компании добиват петрол, и изтощаването на находищата, и естествено конюнктурата на петролния пазар.

 В САЩ в резултат на това, че цените на петрола изпревариха ръста на цените на петролните продукти, маржът на преработка се оказа на нулевото равнище, съществено удряйки по джоба на производителите.

Немаловажна роля затова изигра и тенденцията за орязване на дяловото участие на международните компании от редица правителства по цял свят, смята анализаторът на ИФК „Метропол“ Алексей Кокин. По думите му, отчитайки растящите цени на енергийните ресурси, властите все по-често се стараят да увеличат присъствието на държавните компании в нефтогазовите проекти.

Докато международните компании преживяват не най-добрите си времена, техните руски колеги активно нарастват преработвателните мощности и мрежата за продажби, обяснява Виталий Крюков. Затова спомагат цените, а също така подкрепата на държавата, която намали данъчната тежест.

Това от своя страна стана стимул за инвеститорите и като резултат се отрази благоприятно на капитализацията. Що се касае до книжата на „Сургутнефтегаз“, който за разлика от останалите петролни компании е понижил капитализацията си, това се обяснява с високата степен на волатилност, която е много характерна за акциите на тази компания, уточни Кокин.

Източник:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg