Световният дългов пазар достигна 15-годишен пик

1254
Световният дългов пазар достигна 15-годишен пик

В момент, когато на фондовите пазари по целия свят „играеха мечките", инвеститорите пренасочиха средствата си към облигациите. На фона на новата вълна паника на борсата обемът на световния облигационен пазар достигна 15-годишен максимум, сочат данни на Bank of America. Въпреки понижения рейтинг, инвеститорите не познават по-добър защитен актив от щатските ДЦК, пише РБК daily.

Пазарната стойност на облигационния Global Broad Market Index, изчисляван от Bank of America Merrill Lynch, нарасна от началото на август със 132.4 млрд. долара и достигна 42.1 трлн. долара. Това е най-голямата от 1996 г. стойност на индекса, който следи движението на 19 хил. емисии облигации на държави, банки и най-големите компании. Инвестицията в облигации, според индекса, носи на инвеститорите 1.09% през август.

В рамките на само един понеделник, световният фондов пазар изтри заради срива на акциите 2.8 трлн. долара капитализация, пресметнато от Bloomberg. Много от националните пазари дори навлязоха официално в „мечи" пазар, което се характеризира с понижение на борсовите индекси от над 20% от предходния връх.

Но не само акциите падат. В немилост изпаднаха и суровините - инвеститорите не са уверени, че търсенето им ще се поддържа от динамиката на световната икономика. Индексът S&P GSCI, следващ представянето на 24 вида суровини, се понижи във вторник с 3.6%, до минимума от декември 2010 година. На почит сред инвеститорите е само златото, което ежедневно чупи всякакви рекорди, достигайки вчера 1 782.5 долара за тройунция.

И докато акциите и суровините носят на инвеститорите предимно загуби, облигационният пазар им предлага не само относително спокойствие, но и доходност - вярно скромна, но все пак доходност. Според Global Broad Market Index възвращаемостта на инвестицията в облигации за август е 1.09%.

Независимо страховете около суверенните дългове и понижения кредитен рейтинг на САЩ, инвеститорите предпочитат да купуват държавен дълг и особено щатски. „Облигациите на САЩ са нискорисков актив. Смятам, че в това няма никакво съмнение", цитират от Reuters стратега от UBS Михаел Шумахер.

ДЦК на САЩ, по данни на Bank of America Merrill Lynch, поскъпнаха от 31 юли насам с 2%. Държавните ценни книжа на другите страни скочиха през август със средно от 1.4%.

„Докато цари неяснотата и страха, пазарът на облигации ще е в завидно здраве", прогнозира Едриан Милер от Miller Tabak.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Kashif
# 0
06:03 | 29 March 2012
You keep it up now, udnrestand? Really good to know.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg