Световното потребление на енергия може да се повиши с 50% до 2030 година

682
Световното потребление на енергия може да се повиши с 50% до 2030 година

Световното потребление на енергия се очаква да се повиши с 50% за периода между 2005 и 2030 година, сочи прогноза на щатския енергиен департамент.

Средната годишна цена на петрола е била по-висока през всяка от годините от 2003-та насам, като тези през изминалата година са били близо два пъти по-високи от началото на посочения период.

Въпреки че течните горива се очаква да продължат да бъдат най-големият източник на енергия до 2030 година, се очаква техният дял постепенно да намалява и да достигне 33% през 2030 година, в сравнение с 37% през 2005 година.

Прогнозите сочат, че ще намалява и използването на конвенционалните горива, произвеждани от петрол за сметка на нетрадиционните като биогорива и др. До голяма степен пренасочването на интереса ще се предопредели от високата цена на петрола и петролните продукти.

При най-песимистичния сценарий се очаква цената на петрола през 2030 година да е при ниво от 186 долара в номинално изражение. В случай че тази прогноза се сбъдне на посочените нива, очакванията са за потребление на петрол от 99.3 млн. барела на ден.

Използването на въглища през последните няколко години се е повишило значително, сочи още изследването. От въглища е добивана около 24% от световната енергия през 2002 година и 27% през 2005 година, според доклада.

Тенденцията до голяма степен се предопределя от нарасналата употреба на въглища в бързоразвиващия се Китай. Там потреблението на суровината се е повишило близо два пъти от 2000-та година в следващите пет години.

Опасенията за високите цени на горивата, вредните газови емисии и недостига на енергия в световен мащаб водят до все по-често обръщане към атомната енергия. Тя се очаква да се повиши от 374 гигавата през 2005 година до 498 гигавата след двадесет и пет години.

Намаляване на запасите от мощности за производство на този вид енергия се очаква да бъде наблюдавано единствено в европейските страни членки на ОИСР, като Белгия и Германия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg