Търговия без ясно изразена посока при златото и петрола

486
Търговия без ясно изразена посока при златото и петрола

Златото спадна днес, тъй като първоначалните покупки се изчерпаха преди оповестяването по-късно през деня на данните за трудовата заетост в САЩ, които ще дадат насока на долара, а с това и на метала. Един спад на заетите в най-голямата икономика би означавал нови по-ниски лихви, а това ще увеличи привлекателността на златото като алтернативна инвестиция.

Спот цената днес спадна до 901.60/902.40 долара спрямо нива на затваряне вчера в Ню Йорк от 903.40/904.20 долара за тройунция, когато беше отчетена печалба от 5 долара за деня, благодарение най-вече на растежа на платината. Златото обаче удари двумесечно дъно във вторник на 872.90 долара, след което последва плахо възстановяване. Цената е далеч от рекордните стойности на 1030.80 долара и това пък привлича бижутерите да извършват покупки при поевтиняването. Според специалисти цената ще продължи да гравитира около нивата от 900 долара, тъй като инвеститорите са колебливи в момента.

Цената на петрола нарасна по време на азиатската сесия след волатилна търговия, при която се противопоставяха аргументите за опасения от по-слабо предлагане и вероятността за спад на световния икономически растеж. Американският лек суров петрол със срок на доставка месец май нарасна с 42 цента до 104.25 долара за барел. Вчера този контракт загуби 1.00 долара и завърши в Ню Йорк на 103.83 долара за барел.

Английският фючърс на сорта Брент напредна с 41 цента до 102.93 долара за барел след приключване вчера в Лондон на 102.52 долара за барел. Пазарите в момента са силно притеснени от коментарите в сряда на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке, че икономиката е изправена пред рецесия през първата половина на 2008 година. Инвеститорите също така обмислят и новината от МВФ, че ще намали прогнозите си за световния икономически растеж със значителния половин процент до нива от 3.7%.

Фючърсите се изстреляха нагоре в сряда, когато министерството на енергетиката в САЩ обяви, че запасите на бензин са намалели с 4.5 милиона барела при очаквания за по-малък спад от 2.5 милиона барела. Пазарите обръщат все повече внимание на бензина, тъй като през май започва летният пиков сезон в САЩ, когато горивото е най-силно търсено.

Злато – технически анализ

Първа съпротива е 913, което е 50% корекция на спада 955-872. Много по-силна съпротива има при 923, което е 62% корекция на същото поевтиняване. По-нагоре на 940 има съпротива и при интрадневен връх. Едва пробив на 955 би отворил пътя за по-силно покачване към рекордните нива.

При спад подкрепа е 888, след което идва двумесечното дъно на 872, а след това ключава подкрепа е 850, откъдето тръгна последният силен растеж, довел до рекордни нива.

Съпротиви913923940
Подкрепи 888872850

Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg