Търговията с кредитни деривати се свива

1105
Търговията с кредитни деривати се свива

Търговците на кредитни суапове са намалили обема на откритите контракти от тези деривати с цел да намалят риска от търговията с тях в условията на несигурност за финансовите пазари.

Обемът на откритите контракти от този тип деривати се е понижил до 54.6 трлн. долара, в сравнение с 62 трлн. Доларът през първото полугодие, според данни на асоциацията International Swaps and Derivatives Association изнесени вчера.

Това бе и първото понижение на обемът на дериватите от началото на статистиката през 2001 година.

Намалението се обяснява с опитите за редуциране на риска, свързан с финансовата система за издателите на подобен род деривати.

Контрактите в обръщение са се повишили 100 пъти през последните седем години, като застрахователните компании, хеджфондовете и инвеститорите са ги използвали за спекулиране с корпоративните кредити и възможностите на компаниите да ги обслужват.

С началото на кредитната криза в средата на изминалата година, търгуващите с този род инструменти и по-специално издателите им бързаха да покрият откритите контракти под заплахата от реализиране на сериозни загуби.

Пазарът се стесни още повече след обявяването на банкрут от страна на четвъртата най-голяма щатска инвестиционна банка.

Пазарните наблюдатели очакват по-нататъшно влошаване на ситуацията, като много от тях изразяват мнение, че това ще има негативен за пазарите като цяло ефект в дългосрочен аспект, при липса на възможности за хеджиране от страна на големите институционални инвеститори.

След колапса през март на Bear Stearns Cos., 17 банки представляват около 90% от търговията с кредитни деривати, като те са стартирали съвместни действия за намаляването на рисковете.

Решението за намаляването на рисковете става в момент, когато правителството налага по-строг контрол и регулация на финансовата сфера, за да се избегнат по-нататъшни банкрути в сферата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...