Търсим апартаменти с две и три спални, ново строителство

8336
Търсим апартаменти с две и три спални, ново строителство

През изминалата година са сключени 218 151 сделки за покупко-продажба на недвижими имоти в страната , показва докладът на компанията за недвижими имоти Форос. В сравнение с предходната година, те са с 2.06% по-малко. Спрямо 2010 г. и 2009 г. обаче сделките през този период бележат ръст съответно от 19.62% и 8.71%.

Най-голям ръст в броя на сделките спрямо предходната година има в Пазарджик и Търговище, съответно от 11.81% и 10.41%. На територията на Бургас и Добрич също е отчетено повишаване на броя на сделките спрямо 2011 г. съответно с 1.79% и 7.48%. Във Варна е регистриран спад от 5.24%, в Пловдив – от 1.48%, Стара Загора – 0.27%, Шумен – 6.81%. София е на второ място по спад на сключените сделки с 11.81% след Смолян, където сделките са намалели с 14.22% спрямо предходната година.

През периода в страната се търсят предимно апартаменти с две или три спални с квадратура от 60 до 120 кв.м, както беше и през 2011 г. Основната мотивация за покупка в момента е за удовлетворяване на собствени жилищни нужди, което обуславя и по-малкия интерес към едностайните апартаменти, които са търсени основно за инвестиция.


Според статистиката на Форос покупката на имоти в сегмента с инвестиционна цел представлява общо около 7% от сключените сделки.

Около 48% от реално търсещите клиенти предпочитат апартаменти ново строителство въпреки често нефункционалното разпределение на площта, което беше една от причините за по-слабия интерес към тези имоти през предходната година.

Все повече от търсещите се ориентират към нови затворени комплекси, заради по-добрата среда и допълнителни услуги, които предлагат. Интерес към сгради старо строителство също има, заради доброто съотношение качество-площ-цена.

Панелните жилища пък се предпочитат основно от клиенти, които разполагат с по-малко финансови средства, а искат да живеят в голямо жилище.

Важен фактор при вземането на решение за покупка е състоянието на инфраструктурата в района. Все по-голям е делът на купувачите, предпочитащи жилища в райони с добра инфраструктура – локални артерии, в близост до автобусни спирки, спирки на метрото.

В някои градове като София и Бургас се забелязва повишено търсене и в районите около новоизградените шопинг центрове. Поради структурата на града, във Варна тенденцията е противоположна.

Цената продължава да бъде сред основните фактори за покупка на имот, въпреки че в момента “ценовата ножица” между очакванията на продавачи и купувачи се стеснява. Процентът на корекция между офертната цена и цената при която се сключва реално сделката вече е между 3% и 10%, за разлика от предходните няколко години, когато достигаше до 20%. Тази тенденция ще продължи и през 2013 година, което ще допринесе за повишаване на броя на сделките в сегмента.

По отношение на сумата, която купувачите са склонни да заплатят, за София тя е средно около 55 000 евро, във Варна – 53 000 евро, в Бургас – 35 000 евро, а в Стара Загора – 43 000 евро. За вземане на решение за покупка са необходими 2-3 месеца, като в това време се извършват между 5 и 15 огледа.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

sait
# 0
12:03 | 19 March 2013
bojyrishte.ovo.bg
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg