Тегленето на печалби води до спад на златото и петрола

446
Тегленето на печалби води до спад на златото и петрола

Златото поевтиня днес, заради спада на цените на петрола и опасенията за американската икономика, които нараснаха след последните данни за заетостта. Настроенията на пазарите обаче остават позитивни и инвеститорите купуват метала при всеки спад. В същото време те прибират печалби и при всяко нарастване, тъй като на кешовия пазар цената нарасна с повече от 10% за само един месец.

Слабостта на долара и продължаващите геополитически опасения са много добра подкрепа за метала. В 05.00 часа сутринта котировките на спот цената в Токио бяха 857.10/857.90 долара, което е спад спрямо нивата на затваряне в петък от 862.00/862.70 долара за унция. За психологическа подкрепа в момента се считат нивата от 850 долара, а 5-дневната пълзяща средна на 854 долара също оказва добра подкрепа.

Цената на петрола спадна допълнително от историческите нива на 100 долара за барел, след като слабите данни за заетостта в САЩ засилиха опасенията за рецесия и съответно спад на потреблението в най-големия потребител на енергия в света.

Американският фючърс на лекия суров петрол със срок на доставка месец февруари намаля днес със 71 цента, до 97.20 долара за барел. Контрактът отчете в петък намаление от 1.27 долара и затвори на 97.91 долара за барел. Английският фючърс на сорта Брент поевтиня с 51 цента, до 96.28 долара за барел. Слабите данни за заетостта в САЩ от петък доведоха до теглене на печалби след достигнатите в два поредни дни рекордни стойности от над 100 долара за барел.

В четвъртък американският фючърс регистрира котировки от 100.09 долара, а английският 98.50 долара по време на интрадневната търговия. Междувременно, президентът на ОПЕК заяви в неделя, че цена от 100 долара за барел не е непременно прекалено висока. Чакиб Келил, който също е и министър на енергетиката в Алжир, добави, че сегашното поскъпване на цената най-вероятно ще продължи през цялото първо тримесечие на годината.

Злато – технически анализ

В момента търговията е в ничия територия и без насока, докато котировките се намират между 845 и 870 долара. След поставянето на нови рекорди за всички времена на практика липсват истински съпротиви, тъй като движението е на непозната територия.

Първа съпротива е достигнатият абсолютен рекорд на 869 долара. Следваща съпротива са нивата от 880 долара, които според мнозина специалисти ще се окажат трудна за преодоляване бариера, а след тях идват психологическите нива от 900 долара.

Подкрепа е вече преминатият бивш 28-годишен връх на 845. Следва 14-дневната пълзяща средна, минаваща през 822, а след нея подкрепа е 50-дневната пълзяща средна, минаваща на 805.

Съпротиви869880900
Подкрепи 845822805

Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg