Трети пореден ден на покачване на щатските фондови индекси

1163
Трети пореден ден на покачване на щатските фондови индекси

Компаниите издатели на потребителски кредитни карти се оказаха борсови фаворити в сряда, след като Федералният резерв на САЩ отстъпи и се съгласи да приеме не чак толкова строг таван на таксите за транзакции. Финансовият сектор като цяло регистрира ръст от 2.1%, като към възходящите позиции на Visa и MasterCard се прибавиха Bank of America и Citigroup Inc.

Разбира се, този трети ден на покачване на бенчмарк индексите нямаше да бъде възможен, ако гръцкият премиер Георгиус Папандреу бе излъгал надеждите. Той обаче успя да събере достатъчно гласове да прокара първата част от строгите мерки за оздравяване на икономиката. За да получи финансовата подкрепа на Международния валутен фонд и Европейския съюз, балканската държава трябва да прегърне стратегия за съкращаване на бюджетните разходи и продажба на активи за общо 78 млрд. евро.

Първата малката крачка в тази посока бе посрещната с облекчение от инвеститорите, а по-добрите от очакваното данни за продажбите на домове в САЩ добавиха своя щрих в празничната картина.

Според Националната асоциация на брокерите с недвижими имоти, индексът, следящ препродажбите на жилища в САЩ, е скочил с 8.2% през май, след спад от 11 на сто предходния месец. Това зарадва икономическите анализатори, които не предвиждаха ръст над 3%.

Добрите вести обаче не засегнаха позициите на строителните жилищни компании, като компонентата от S&P, включваща тези дружества, се срина с 2.3%. Книжата на KB Home регистрираха най-големия си спад от септември 2008 г. насам - 15%, до 10.08 долара. Базираният в Лос Анжелис строителен предприемач обяви по-голяма от очакваното загуба за второто тримесечие, като вялото търсене на нови домове изяде приходите му. Дяловете от PulteGroup Inc. се търгуваха с 3.9% по-евтино на 7.58 долара, а позицията на D.R. Horton Inc. падна с 3.2% до 11.37 долара.

Все пак, това не вгорчи особено деня на инвеститорите, чийто поглед бе насочен към решението на Федералния резерв да не определя таван на таксите по транзакциите по кредитните карти, който да е по-нисък от 21 цента.

В отговор на това, акциите на Visa успяха да отбележат най-сериозния си скок от март 2008 г. насам - 15% до 86.57 долара. Дяловете от MasterCard поскъпнаха с 11 на сто до 309.70 долара - рекордно ниво, което не бе постигано от юни 2008 г. насам.

Kнижата на Bank of America Corp. се покачиха с 3%, след като институцията се съгласи да плати 8.5 млрд. долара, за да разреши искове по неуредени ипотечни кредити. Решението бе приветствано от пазара, въпреки че то ще задълбочи загубите на компанията за второто тримесечие от 8.6 на 9.1 млрд. долара, или от 88 на 93 цента на акция.

Дяловете от Citigroup Inc. поскъпнаха с 3.4 на сто до 41.50 долара, след като Bank of America повиши оценката си за тази позиция от неутрална на позитивна.

За разлика от много потребители, фондовият пазар няма скрупули относно генетично модифицираните храни. Иконата на този бранш, гигантът Monsanto регистрира поскъпване на книжата си от 5% до 70.26 долара, след като обяви по-високи от предвижданото финансови резултати за третото фискално тримесечие.

Компонентата на S&P 500, следяща представянето на енергийния сектор и производителите на суровини, се вдигна с 1.1%.

Сред най-успешно представилите се компании от тази група бяха U.S. Steel, които отбелязаха покачване от 5.9% до 45.85 долара. В основата на оптимизма на инвеститорите относно тази позиция бе прогнозата на Deutsche Bank AG, според която търсенето и цените на стоманата ще растат. Американските производители ще се възползват от изтънелите запаси на Китай и индустриалното съживяване, очаквано през втората половина на 2011 година.

Бенчмарк индексът Standard & Poor's 500 се покачи с 0.8% в сряда до 1 307.41 пункта, с което възходът му от началото на седмицата до момента възлезе на общо 3.1%. Индексът Dow Jones Industrial Average се вдигна със 72.73 пункта, или 0.6%, до 12 261.42 пункта.

Източник: Глобал Маркетс

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg