Тревожни тенденции при почасовото заплащане у нас

1282
Тревожни тенденции при почасовото заплащане у нас

Средното почасово заплащане в 27-те страни членки на ЕС е регистрирало повишение от 1.7% през първото тримесечие на годишна база, съгласно данните на Евростат. Налице е съществено забавяне в сравнение с ръста в почасовото заплащане от 2.7% предходното тримесечие.

Ръстът в Еврозоната е по-голям с 2% през първото тримесечие, като и тук се наблюдава забавяне на темповете спрямо 2.8% предходните три месеца.

Разбира се, това което ни интересува, е какво е повишението на заплащането у нас. Макар страната ни да е с най-ниското почасово заплащане в ЕС, тя далеч не е лидер по ръст на номиналното почасово заплащане.

България е втора по ръст по посочения показател с повишение от 6.8% през първото тримесечие на годишна база, като лидер е Естония с повишение от 7.2%.

Другият притеснителен за работещите факт е сериозното забавяне в темповете на повишение на средното почасово заплащане.

През четвъртото тримесечие на миналата година темпът на повишение е бил в размер на 11.7%, докато тримесечие по-рано ръстът е бил в размер на 10.3%.

Най-ускорен темп на повишение през изминалата година е отчетен през второто тримесечие, когато повишението е било в размер на 12.1%.

Най-голям ръст на заплащането е отбелязан в промишлеността, като за ЕС в сектора ръстът на почасовото заплащане е било 2.5%, следвана от сектора на строителството и услугите съответно с ръст от 1.9 и 1.8%.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg