Три причини за притеснение от действията на централните банки

1467
Три причини за притеснение от действията на централните банки

Вчерашното изненадващо решение на централните банки за координирани действия в подкрепа на ликвидността на глобалната финансова система свидетелства за сериозните трудности, които изпитват европейските банки да се рефинансират.

Това е една прекрасна новина за финансовите пазари в краткосрочен план, но особено тревожен знак за реалната ситуация на световната финансова система, коментира в. Фигаро.

Конкретно, централните банки решиха да намалят с 50 базисни пункта лихвите, на които банките могат, за една нощ, да се рефинансират в долари от своите централни банки. Тази мярка цели да подпомогне европейските банки да получават долари, заобикаляйки банките в САЩ.

Пазарите приветстваха справедливо това решение, което показва решителността на централните банки да направят всичко в подкрепа на икономиката.

Твърде тежко положение

Но има три причини за тревога.

Първата е символична. Първият път, когато централните банки са предприели действия за облекчаване на рефинансирането в долари, бе на 18 септември 2008 г., три дни след фалита на Lehman Brothers.

Втората причина е микроикономическа. Ако централните банки са длъжни да се намесят днес, както се казва в изявлението им, е „ за да облекчат напрежението на финансовите пазари и по този начин да ограничат натиска, който може да засегне кредитите за домакинствата и бизнеса“. Тоест банките вече не успяват да се рефинансират помежду си и ситуацията е достатъчно сериозна централните банки да са обезпокоени от риска от кредитна криза.

Третата причина е макроикономичекса. Ако през 2008 г. Европейската централна банка (ЕЦБ) се притече на помощ на Федералния резерв (Фед), за да подпомогне американските банки, които рискуваха инфаркт след срива на Lehman Brothers , сега Фед идва на помощ на европейските банки.

Освен това, изявлението, публикувано едновременно от шестте централни банки, е еднакво във всички отношения, но Фед е добавил още един параграф: „Американските финансови институции нямат никакви трудности да се рефинансират на пазарите“.

Идентичен параграф добавя и Банката на Япония.

ЕЦБ мълчи по този въпрос- едно мълчаливо признание.

Автор: Леся Бакалова
Всичко по темата Дълговата криза

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас