Три причини за притеснение от действията на централните банки

1429
Три причини за притеснение от действията на централните банки

Вчерашното изненадващо решение на централните банки за координирани действия в подкрепа на ликвидността на глобалната финансова система свидетелства за сериозните трудности, които изпитват европейските банки да се рефинансират.

Това е една прекрасна новина за финансовите пазари в краткосрочен план, но особено тревожен знак за реалната ситуация на световната финансова система, коментира в. Фигаро.

Конкретно, централните банки решиха да намалят с 50 базисни пункта лихвите, на които банките могат, за една нощ, да се рефинансират в долари от своите централни банки. Тази мярка цели да подпомогне европейските банки да получават долари, заобикаляйки банките в САЩ.

Пазарите приветстваха справедливо това решение, което показва решителността на централните банки да направят всичко в подкрепа на икономиката.

Твърде тежко положение

Но има три причини за тревога.

Първата е символична. Първият път, когато централните банки са предприели действия за облекчаване на рефинансирането в долари, бе на 18 септември 2008 г., три дни след фалита на Lehman Brothers.

Втората причина е микроикономическа. Ако централните банки са длъжни да се намесят днес, както се казва в изявлението им, е „ за да облекчат напрежението на финансовите пазари и по този начин да ограничат натиска, който може да засегне кредитите за домакинствата и бизнеса“. Тоест банките вече не успяват да се рефинансират помежду си и ситуацията е достатъчно сериозна централните банки да са обезпокоени от риска от кредитна криза.

Третата причина е макроикономичекса. Ако през 2008 г. Европейската централна банка (ЕЦБ) се притече на помощ на Федералния резерв (Фед), за да подпомогне американските банки, които рискуваха инфаркт след срива на Lehman Brothers , сега Фед идва на помощ на европейските банки.

Освен това, изявлението, публикувано едновременно от шестте централни банки, е еднакво във всички отношения, но Фед е добавил още един параграф: „Американските финансови институции нямат никакви трудности да се рефинансират на пазарите“.

Идентичен параграф добавя и Банката на Япония.

ЕЦБ мълчи по този въпрос- едно мълчаливо признание.

Автор: Леся Бакалова
Всичко по темата Дълговата криза

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg