Трябва да се приспособим към новата нормалност след кризата

1316
Трябва да се приспособим към новата нормалност след кризата

Битува усещането, че кризата е приключила, но смятам, че това не е така и ефектът й ще е по-дългосрочен от този на кризата през 1997 г. С това предисловие председателят на УС на Центъра за либерални стратегии Иван Кръстев даде думата на Кристалина Георгиева, вицепрезидент и корпоративен секретар на Световната банка.

„На анлогичната среща преди година говорих за надвисналата над нас криза", припомни експертът по време на четвъртата годишна среща на бизнеса с правителството. „Тази година ще говоря за излизане от кризата".

Кристалина Георгиева обърна внимание на три важни аспекта в своята презентация. Единият е новата нормалност в света след кризата, случващото се в региона и на в България, и как изглежда страната за света.

„Напоследък все повече се застъпва тезата, че за света след кризата ще настъпи една нова нормалност. Това ще рече по-бавен икономически растеж, повече безработица, по-труден достъп до финансиране и по-скъп ресурс, възход на новите световни центрове, които обаче няма да са достатъчни да компенсират забавянето на икономиките", коментира новия термин Кристалина Георгиева. „Според нея ще има свиване на индивидуалното и бизнес потребление. В резултат, всички очаквания ще паднат на държавата, като компенсатор, но без да е узурпатор".

В презентацията си експертът направи общ преглед на случващото се в света, като припомни, че първият сигнал за излизане от кризата дойде от промишлеността, като това се почувства дори и у нас. Тя отбеляза, че се наблюдава и известно оживление на световната търговия, а лихвите намаляват, без обаче да падат под нивата си отпреди периода на Lehman Brothers, сви се и голямата ножица между Китай и САЩ, а бизнес настроенията се подобряват.

И ако преди година страните от Източна Европа, включително и България бяха най-големите оптимисти, то през тази, същите са песимистите, отбеляза Кристалина Георгиева. Това, според нея, се дължи на ръста на безработицата, намаляване на реалните заплати, като страната ни е на челно място по ръст на работна заплата в региона, намаляващото натоварване на производствените мощности, затруднения достъп до кредитиране, ръста на лошите кредити и др.

Първият извод, който тя изведе в презентацията си бе, че новата нормалност „няма да ни се размине"! „Това ще рече, че икономиката ни трябва да се приспособи към по-слабото търсене, да търсим компенсиращи фактори, пътеки към Азия, Африка и други перспективни пазари", коментира Георгиева. На второ място тя изведе структурните промени с борбата за климатичното изменение, а на последно място по ред, но не по значение тя изтъкна, че е необходимо обществото ни да се обедини около конкуренцията на икономиката ни - това да е в центъра на внимание на предприемачите, правителството, синдикатите и заетите. Подобна задача засяга образованието на кадри, качеството на физическата и институционална инфраструктура и др."

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg