Цената на суровия петрол под 78 долара за барел

517
Цената на суровия петрол под 78 долара за барел

Фючърсите на суровия петрол се понижиха под 78 долара за барел днес по време на азиатската си търговия, като върху цената на суровината продължават да тегнат очакванията за рецесия на световната икономика.

Ценната суровина с доставка през ноември регистрира поевтиняване с 0.66 долара, до ниво от 77.97 долара за барел.

Вчера по време на търговията им на щатските стокови пазари фючърсите на петрола отбелязаха понижение от 2.56 долара, до ниво от 78.63 долара за барел.

Анализаторите обясняват поевтиняването на суровината с опасенията на инвеститорите за сериозно забавяне на ръста на световната икономика - на фона на финансовата криза.

Плановете на щатското правителство да похарчи 250 млрд. долара до края на годината от приетия план за 700 млрд. долара явно не успяват да убедят пазарните участници, че ще са достатъчни за справяне с кризисната ситуация.

Тези средства могат да доведат до стабилизиране на банковата система, но едва ли ще успеят да подкрепят и останалите отрасли на икономиката, коментират пазарните наблюдатели.

По-нататъшна яснота за потреблението на петрол от най-голямата световна икономика ще се даде след изнасянето на данните за запасите за изминалата седмица, които ще се оповестят от енергийното министерство днес.

Средните очаквания на анализаторите са за повишение на запасите с 3.1 млн. барела, докато тези за дестилираните горива са за понижение с 850 000 барела.

Понижение вчера регистрираха и цените на повечето от останалите суровини, търгувани на стоковите пазари. Едно от изключенията отново бе златото, което днес поскъпна с нови 7.8 долара, до ниво от 847.30 долар за тройунция с доставка през ноември.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg