Цената на урана може да последва очаквания ръст на потреблението му

913
Цената на урана може да последва очаквания ръст на потреблението му

Настоящата година може да се окаже най-лошата за урановата индустрия в резултат на активното строителство на атомни централи в Индия и Китай, подобно на това от петролната криза през 70-те години, сочи публикация на Bloomberg.

Резултатът се очаква да се изрази в поскъпване на цената на урана с 58% до 90 долара за паунд, в сравнение с нивото му от 57 долара към момента, според прогнози на специалисти.

За последната една година цената на урана отбеляза спад от 57% след, като земетресения в Япония доведоха до прекратяване на дейността на най-голямата в света ядрена електроцентрала, а реактори бяха затворени във Великобритания и Германия.

Плановете на Индия и Китай обаче да се справят с енергийния си недостиг на фона на растящото потребление на енергия се очаква да инициират ново поскъпване на суровината.

Индия се очаква да пусне в експлоатация три ядрени реактора, а в Китай, Русия, Канада и Япония шест нови ще стартират през следващата година.

Засиленият интерес към добива на електроенергия от ядрено гориво е резултат от силното поскъпване на всички останали горива като петрола, въглищата, природния газ и всички останали.

През изминалата година потреблението на ядрена енергия се е понижило с 2% в резултат на намаляването на мощностите. Това е била обаче едва третата година на намаляване на потреблението на подобен род енергия от 1970-а година насам.

Безопасността на ядрените електроцентрали остават основното притеснение пред развитието на сектора, както и за бъдещото повишение в цената на урана.

Анализаторите припомнят, че това е индустрия, която може да бъде разклатена из основи от една единствена значителна авария, подобна на тази в Чернобил през 1986 година.

Потреблението на уран е възлизало на 66 500 метрични тона през изминалата година, като според прогнози потреблението му може да отбележи ръст от 55% до ниво от 102 000 тона до 2020 година.

Потреблението на суровината е с 69% по-голямо от това в размер на 39 429 тона, регистрирано през 2006 година, според последни данни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg