Цените на петрола се стабилизират

140
Цените на петрола се стабилизират

Петролът се стабилизира след двудневния си спад от десетмесечния връх на 75 долара за барел, подкрепен от положителните данни за заетостта и БВП на САЩ, които сигнализираха, че възстановяването на най-голямата икономика върви по план.

Спадът на долара късно вчера спрямо еврото също помогна на черното злато. Американският лек суров петрол със срок на доставка месец октомври скочи с 1.06 долара в четвъртък до 72.50 долара за барел. По-рано през седмицата черното злато отстъпи до 69 долара за барел заради увеличението на запасите от суровината в САЩ. Лондонският Брент също се съвзе и достигна нива от 72.73 долара за барел тази сутрин.

Според инвестиционната банка JP Morgan, цените на петрола ще останат стабилни в диапазона от 70-75 долара за барел до края на годината.

Златото нарасна в петък и се търгува около 950 долара за тройунция, благодарение на силата на петрола, която породи опасения за инфлация, докато платината поевтиня незначително, въпреки новините за стачка в мини в ЮАР.

Златото, което се търгува тази седмица в тесния рейндж около 940-955 долара за тройунция, е с 0.4% по-ниско от нивата на затваряне в края на миналата седмица.

Ограничените движения в рейнджа се дължат на покупките заради опасенията за инфлация и на продажбите заради липсата на нови фактори. Високи цени на петрола обикновено дават подкрепа на метала, който е считан за за средство за защита срещу инфлация. Слабостта на долара срещу еврото също оказва подкрепа, въпреки че по време на азиатската сесия връзката между движенията на златото и тези на валутните пазари намаля.

Рано сутринта спот цената беше 949.05 долара за тройунция, което е повишение от 0.2% спрямо нивата на затваряне вчера в Ню Йорк от 946.75 долара за тройунция. Американските фючърси за месец декември са на 950.60 долара за тройунция, което е ръст от 0.35%. Лекият суров петрол напредна към нивата от 73 долара за барел, подкрепен от покачването на Уолстрийт и слабия долар Зелените пари като цяло са слаби след агресивните разпродажби в четвъртък.

Интересът към златните фондове остава слаб. Най-големият от тях SPDR Gold Trust обяви, че към 27 август активите му остават без промяна спрямо предишния работен ден от 1061.83 тона злато. Липсата на фактори определящи конкретно цената на златото остави дилърите в очакване на данните за вноса на злато в Индия, която е най-големия потребител на жълтия метал в света. Някои от търгуващите се надяваха на силни резултати в очакване на започващите фестивали в Индия. Високите цени на златото и икономическата криза доведоха до намаление на вноса през първата половина на годината с 54%.

При другите метали най-големият сребърен фонд в света iShares Silver Trust SLV обяви, че към 27 август активите му са спаднали с 82.6 тона или 0.9% спрямо предишния ден до нива от 8742.07 тона сребро. Платината поевтиня след растежа в предишния ден, който дойде при новината, че компанията „Импала Платинум" в ЮАР може да съкрати хиляди от стачкуващите за по-високи заплати работници. Втората по големина в света минна компания обяви, че не е съгласна с исканията на синдикатите за 14% увеличение на заплатите. Платината се търгува на 1232.50 долара за тройунция, което е спад спрямо вчерашното приключване на 1240.50 долара за тройунция. Златото нарасна в петък и се търгува около 950 долара за тройунция, благодарение приключване на 1240.50 долара за тройунция.

Петрол - технически анализ

Първа съпротива пред растежа на черното злато е 76.73 - 38.2% корекция на спада от 147.23 до 33.15. Следват 90.19 и 103.65-50% и 61.8% корекции на същото движение. Първа подкрепа за петрола е 58.35 - най-ниска стойност от 15.05.2009, следвана от дъното от 21.04.2009 на 53.08 и най-ниската стойност от 18.02.2009 на 46.73.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg