Цените на златото растат вече десет години поред

1648
Цените на златото растат вече десет години поред

Цените на златото не оправдаха очакванията на анализаторите и не можаха да покорят през отиващата си година върха от 2000 долара за унция. Не е изключено, че границата може да бъде преодоляна през 2012 г., макар скептиците да смятат, че златото няма сили да прибави цели 400 долара.

В началото на годината мнозина анализатори прогнозираха небивал ръст на цените на златото, смятайки, че нестабилността на световната икономика ще подкрепи голямото търсене на "защитни" активи и по-конкретно на златото, на което се прогнозираше ръст на цените до нива от 2000 долара за тройунция. Но до заветната цифра благородният метал така и не успя да стигне, коментира Интерфакс, цитирана от БГНЕС.

Трудна година

Имаше нестабилност, имаше също така и дългова криза в Европа, споровете относно бюджетната политика в САЩ, природните катастрофи в Далечния Изток и политическа нестабилност в Арабския свят, инвеститорите панически продаваха акции и петролни активи и незабавно прехвърляха пари в активи "тихи пристанища" - американски облигации, долар, швейцарски франк и благородни метали. Най-вероятно, именно своеобразната "конкуренция" между тези "защитни" активи възпрепятства ръста на цените на златото.

"През тази година нещата вървяха само към закриване – когато цената на портфейлите активно започна да спада, а на инвеститорите им беше нужен капитал, те започнаха да продават благородни метали. С други думи, благородните метали бяха "прекупени" през първото полугодие и "препродадени" - през второто", отбелязва Пол Младенович, автор на изследване за инвестирането в злато.

От началото на годината златото поскъпна с около 13%, последната рекордна цена на договор с незабавна доставка беше поставен по време на електронната търговия в Лондон на 6 септември. Тогава спотовият договор за кратко време се търгуваше на нива от 1920.25 долара за тройунция, надхвърляйки предишния рекорд 1913.50 долара за унция, регистриран на 23 август.

В началото на септември до рекордните 1923.10 долара за унция поскъпнаха също така и декемврийските фючърси на злато на Нюйоркската борса Comex.

В момента цените са спаднали от това ниво с около 15% и само за последния месец – с 8%.

В края на петъчната търговия на нюйоркската борса Comex златото поевтиня за трети път поред на фона на курса на долара. Февруарският фючърс за доставка на злато поевтиня с 0.3% до 1606 долара за унция.

"Това колебание на цените на златото беше много необичайно и даже можем да кажем уникално, ако се вземе предвид, че ние говорим за волатилността на една от най-стабилните от всички видове суровини", отбелязва редакторът и основател на блога Money Crashers Ендрю Шрейдж.

Непристъпен връх?

Цените на златото растат вече десет години поред – и мнозина експерти не виждат никакви основания тази тенденция да не се запази.

Според президента на NationalFutures.com Джон Пърсън, през отиващата си година "клиентите и инвеститорите регистрираха печалби", защото се появиха надежди за ускоряването на темповете на растеж на световната икономика, а в Европа и КНР регулаторите прекратиха ожесточаването на кредитно-паричната политика.

"Това създава предпоставки за по-нататъшен растеж /на цените на златото/ през 2012 г., особено ако не случи връщане назад към цена под 1500 долара. Пазарът може да се намира в този диапазон до средата на лятото", смята експертът.

При това част от инвеститорите са убедени, че каквото и да се случи, златото няма да има сили през следващата година да прибави цели 400 долара, оставащи до 2000 долара за унция,

По данни на FactSet Research, максимален приръст на цените за последните пет години е наблюдаван през 2010 г.: тогава унция злато поскъпна с 325 долара.

"Ще е необходима някаква много важна причина, която да накара златото да расте по-бързо, отколкото когато и да било преди това, за да пробие това психологическо много значимо ниво от 2000 долара", смята С. Рабинович.

В същото време мнозина експерти вярват, че съвкупността от фактори – готовността на ЦБ да продължат да увеличават обема на ликвидност, растящото търсене на благородни метали в Азия, общата слабост на световната икономика и геополитическите рискове – може да поднесат не една изненада.

"Краткият отговор на въпроса, какво ще се случи през 2012 г. на пазара на златото, звучи по следния начин: всичко", иронизира Ендрю Шрейдж.

"Всичко, което ми е нужно, е катастрофа" - злато

Към края на октомври, с наближаването на датата на президентските избори в САЩ, златото може да излети и до 2200 долара, и до 2400. Тези стойности ще бъдат пикови през следващата година – цените могат от време на време да достигат тези нива, но няма да могат да се задържат на тях, отбелязва Джон Пърсон.

"Ако днешната финансова криза, бушуваща в света, се прехвърли и през 2012, а страховете от разпространяването на дълговата криза в Европа станат реални, тогава можем да очакваме същата волатилност, както и през тази година", заяви Шрейдж.

А ако Европейската централна банка с пълна сила разгърне така нареченото "количествено стимулиране" - т.е. пусне печатницата, тогава пазарът на злато ще функционира в нови условия. От една страна, банките ще осигурят необходимата ликвидност и ще могат да отложат разпродажбата на наличните златни активи. От друга, всеки неуспех на ЕЦБ да спаси еврозоната ще се обърне в поредния кръг "бягство от рисковете", което ще означава приток на средства в "активи тихи пристанища" и разбира се, в злато.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Rosie
# 0
13:01 | 20 January 2012
Your wbsiete has to be the electronic Swiss army knife for this topic.
F1
# 1
15:01 | 14 January 2012
nqka gaqrciq falira zlkatoto i do 10.000 6e stigne
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...