Централни банки осигуриха щастлив край за депресиращия ноември

605
Централни банки осигуриха щастлив край за депресиращия ноември

Като в древногръцка трагедия, централните банки на шест държави изиграха ролята на deus ex machina, за да осигурят щастлив край на депресиращия ноември. Месечната загуба на S&P 500 се стопи до 0.5%, а Dow Jones Industrial Average отбеляза най-силния си скок от 2009 г. насам и навлезе отново в позитивна територия за годината.

Координираната международна дейност, насочена към облекчаване на последствията от дълговата криза на Стария континент, убеди инвеститорите, че централните банки са наясно със сериозността на положението и са готови да действат бързо и решително. Въпреки че все още се очакват конкретни резултати от срещата на финансовите министри в Брюксел и проблемът е далеч от окончателното си решение, поне засега Армагедон изглежда отложен.

В сряда, централните банки на САЩ, Европа, Великобритания, Япония и Швейцария се договориха да осигурят по-евтини доларови заеми на банките. Те снижиха цените на суаповете по съществуващите споразумения за временна доларова ликвидност с 50 базисни пункта така, че нивото на средно-дневния доларов индекс (OIS) да е плюс 50 базисни пункта. Целта на мерките е да се „облекчат напреженията на финансовите пазари”, се казва в комюнике на Федералния резерв.

Отделно, Китайската централна банка също реши да подпомогне икономическия ръст на Поднебесната империя и най-сетне да охлаби монетарната си политика. Тя обяви, че ще намали изискванията си за капиталовите резерви на заемодателите с 0.5 процентни пункта от 5-ти декември. Това е нов курс за КЦБ - от началото на годината досега, критериите бяха повишавани шест пъти.

Но това не бяха единствените позитивни новини за последния ден на ноември. Серията обнадеждаващи признаци за щатската икономика продължава, като според консултантската фирма Automatic Data Processing, частният сектор е открил 206 хиляди нови работни места през изминалия месец, далеч над прогнозите на анализаторите от 130 хиляди.

Отделно, доклад за промишлеността в района на Чикаго разкри по-оживена дейност от очакваното. Статистиката за жилищния пазар допълва окуражаващата картина – продажбите на домове са нараснали с 10 на сто през ноември, до най-високото си ниво за годината.

Наистина, Бежовата книга на Федералния резерв, публикувана в сряда, не звучеше чак толкова оптимистично, но все пак американските централни банкери оповестиха, че икономиката се е разраснала, макар и скромно, в 11 от 12 дистрикта. Оживлението се води от промишлеността и потреблението. Данните покриват октомври и първата половина на ноември.

Всички десет индустрии, включени в S&P 500, отбелязаха напредък в сряда, водени от финансите, производителите на суровини и промишлеността, които скочиха с над 5.1%.
Morgan Stanley Cyclical Index, който следи представянето на компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от икономическия ръст, се повиши с 5.9%, а Dow Jones Transportation Average, който изпълнява сходни функции, го последва с ръст от 4.8%.

KBW Bank Index, който се срина с 32% от началото на годината до вторник, успя да навакса цели 7.2% от загубите си. Не е ясно обаче дали слънчевото настроение ще се задържи, тъй като след затваряне на търговската сесия на борсите S&P снижи кредитната си оценка за няколко заемодателя, включително Bank of America и Citigroup Inc. По-рано през деня обаче, JPMorgan напредна с 8.4% до $30.97, Bank of America – със 7.3% до $5.44, а Citigroup – с 8.9% до $27.48.
Не само финансите се възползваха от възцарилия в последния ден от месеца ентусиазъм – компонентата от S&P, следяща представянето на жилищните строители, се покачи с 6.5%, а акциите на PulteGroup Inc. скочиха с 8% до $6.11.

Световният лидер в областта на строителната и минна техника Caterpillar се покачи с 8.1% до $97.88. Книжата на стоманения гигант U.S. Steel поскъпнаха с 15% до $27.30, а най-големият производител на алуминий в САЩ Alcoa ги последва с ръст от 7.6% до $10.02.

Дори компанията майка на American Airlines, AMR Corp., която потърси съдебна защита от кредиторите си във вторник и се срина с 84%, успя да заличи част от загубите си, като напредна с 23% до $0.32.

Cisco Systems Inc. скочиха с 5.4% до $18.64 след като Deutsche Bank AG препоръча книжата на най-големият световен производител на мрежови съоръжения.

Търговската верига за облекла за младежи American Eagle Outfitters се похвали с 59% ръст на печалбите за третото фискално тримесечие, което доведе до покачване на акциите им от 3.6%.
Макар и рекордно силна, срядата не бе успешна за всички. Дяловете от Netflix Inc. паднаха с 4.5% до $64.53, след като Wedbush Securities Inc. понижиха оценката си за доставчика на онлайн видео, позовавайки се на продължаващи загуби на абонати. Wedbush даде 12 месечна прогноза за позицията от $45 на акция.

OmniVision Technologies също разочароваха пазара, като признаха, че печалбите им за втрото фискално тримесечие са паднали с 27%, а прогнозите им за текущия период не бяха по-розови. Дяловете от компанията поевтиняха с 3.6%.

Несъмнено обаче, последният ден на ноември ще се запомни предимно в розови краски, като S&P 500 успя да се покатери с цели 4.3% до 1,246.96. За последните три дена, показателят се е вдигнал с общо 7.6 на сто – рекорд, който не е постиган от март 2009 г. насам. Dow Jones Industrial Average добави 490.05 пункта към стойността си, или 4.2%, до 12,045.68, а технологично ориентираният Nasdaq Composite се покачи със същото темпо до 2620.34. Търговията бе сравнително оживена, като 10 млрд. книжа смениха собствениците си на пода на щатските борси в сряда, или с 25% над среднодневното ниво за последните три месеца.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време

Автор: Кристиян Костов

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Tsend
# 0
05:02 | 28 February 2012
Good poitns all around. Truly appreciated.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg