Тухлената стена пред Китай

1413
Тухлената стена пред Китай

На инвеститорите не може да се угоди. Стремителният ръст на кредитирането в Китай пробуди у тях притесненията за вероятното надуване на „малък балон" на пазара на активи. Но и размислите за това, че правителството на страната ще прекрати стимулирането на икономиката, за да се предотврати формирането на тези малки „балони", също пробужда страхове. На свой ред експерти предупреждават - китайският икономически бум, продължил вече четвърт век, може скоро да се смени със спад. На фона на кризата в САЩ „Китай се блъсна в тухлена стена", пише Interfax.

Паниката сред редица инвеститори пося заявлението на премиера на Държавния съвет на КНР. Уен Дзябао съобщи, че Китай ще управлява темповете на ръст на кредитирането в страната. Ръководителят на банковия регулатор на Китай отбеляза, че на някои кредитни организации им е било наредено да съкратят обема на кредитиране.

Между всичко това китайските медии съобщиха, че най-големите банки в страната били задължени дори да спрат да раздават нови кредити до края на месеца.

Според някои данни банките в страната вече са раздали от началото на тази година кредити за над 1 трлн. юана (160 млрд. щатски долара). Точно кредитирането помогна страната да избегне рецесията, но аналитиците се притесняват за различни странични ефекти.

Китайското правителство разчита да запази значителния темп на икономически ръст през тази година. „През тази година трябва да се поддържа сравнително бърз и стабилен икономически растеж и да се ускори трансформацията на формата на икономическото развитие - да се развива в процеса на промените и да се променя в процеса на развитие", каза главата на кабинета на министрите на състоялото се заседание на Държавния съвет на КНР, за което информират местните средства за масова информация.

Въпреки това, икономистите предупреждават, че няма да може да се удържи траекторията на растеж на китайската икономика. Според специалиста по причините за възникването на финансовите кризи Ричард Дънкан китайският бум може да се замени със спад в най-скоро време. Китай няма да може да поддържа за по-дълъг период значителен ръст, защото световната икономика още не се е възстановила след кризата. Да и американските потребители не могат да харчат толкова, колкото през миналата година, пише MarketWatch.

„Китай следваше модела на ръст, ориентиран за износ. През последните 25 години, а и днес, когато щатската икономика е в криза, Китай се сблъска в тухлена стена", смята Ричард Дънкан. При това в страната има сериозен излишък на производствени мощности. Китай произвежда днес много повече, отколкото е в състояние да потребява. „Рано или късно всеки бум приключва и Китай няма да е изключение", констатира Ричард Дънкан.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg