UBS: Доходността от инвестиции в акции ще превиши тази в облигации през 2008 г.

623
UBS: Доходността от инвестиции в акции ще превиши тази в облигации през 2008 г.

При очакване за забавяне на ръста на световната икономика през следващата година, инвестициите в акции се очаква да превишат алтернативните такива в облигации и други нетрадиционни активи, сочи изследване на UBS Wealth Management Research.

В доклада се набляга, че акциите на големите компании са добре позиционирани да регистрират по-добра доходност от инвестициите в инструменти с фиксиран доход, като те се очаква да бъдат и значително по-устойчиви на очакваната волатилност на световните финансови пазари през следващата година.

Тенденцията, при която книжата на акциите на големите компании поскъпват с по-висок темп от тези на малките, стартирала през настоящата година, се очаква да се запази и през следващата.

Изследването сочи още, че инвестициите в недвижими имоти, директни или индиректни, най-вероятно ще забавят темпа си на възвръщаемост за инвеститорите.

Много от финансовите пазари на развиващите се страни се определят като "надценени", въпреки очакванията за по-ускорен ръст на икономиките им от средния в световен мащаб, като на тези пазари може да се очаква висока волатилност.

Очакванията са кризата на имотните и ипотечните пазари в САЩ, която значително натежа над щатските финансови такива, да продължи да оказва своето негативно влияние и през следващата година.

Очаква се щатската икономика значително да забави темпа си на ръст, но според финансовата институция може и да избегне изпадането в рецесия.

Сред основните притеснения за развитието на световната икономика през следващата година са тези за нарастващото ниво на инфлацията в световен мащаб, което става на фона на понижението на лихвите в основни световни икономики, каквато е щатската.

През настоящата година се очаква цените на акциите на компании, инвестиращи в недвижими имоти за пръв път от няколко години насам, да са с по-ниска доходност от пазарната.

Това е възможно да се запази като тенденция и през следващата година, на фона на кризата обхванала световните имотни пазари и очакванията за забавяне на световния ръст, коментират още специалистите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg