Украйна и Турция най-изложени към криза

1165
Украйна и Турция най-изложени към криза

Турция и Украйна са най-изложени от опасност от криза и повторение на сценария от 2008-ма година в Централна и Източна Европа, според щатската инвестиционна банка Goldman Sachs Group Inc.

Турция е акумулирала значителни външни дисбаланси, докато Украйна се обърна преди няколко години за помощ към МВФ.

Русия също ще бъде изложена на външни въздействия, въпреки значително по-стабилната си банкова система и нарастващата гъвкавост на рублата, коментираха още от инвестиционната банка.

„Анализите ни сочат, че съществуват значителни финансови рискове за някои страни от региона CEEMEA, при повторение на събитията от 2008 година", според анализаторите Ахмет Акарли и Клеменс Грейф.

Съгласно „стрес-тест" сценариите обаче, най-податливи на негативни въздействия от външната среда биха били Турция и Украйна.

Към настоящия момент текущият дефицит на Турция се е повишил до рекордните 72.5 млрд. долара за дванадесетте месеца до юни, или около 9% от БВП на страната.

Разширяването на този дефицит инициира поевтиняване на лирата с 13% от началото на годината, което я прави най-поевтиняващата валута сред 20-те развиващи се пазари, следени от Bloomberg.

В случай на външна финансова криза Турция ще се окаже с нелеката задача да прибегне до драстично понижение на негативното си салдо.

Не особено добри са перспективите и пред Унгария, където петгодишните суапове за застраховане срещу дефолт поскъпнаха до най-високото си ниво от април 2009-та година, като невъзможността на правителството да постигне споразумение с МВФ я направи по-отворена към външни кризи.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...