Умерен позитивизъм на Уолстрийт

852
Умерен позитивизъм на Уолстрийт

По време на вчерашната сесия инвеститорите бяха окуражени от решението на милиардерът Уорън Бъфет да закупи една от най-големите железопътни линии в страната Burlington Northern Santa Fe. Пазарът също беше подкрепен и от добрите макроданни и отчети на две от най-големите компании издатели на кредитни карти, Visa и MasterCard.

Buffett's Berkshire Hathaway обяви, че ще плати 100 долара за акция на Burlington Northern Santa Fe в сделка, която оценява железницата на 34 млрд. долара. Бъфет ще купи фирмата BNI и оставащите 77.4% от нея. Общата стойност на транзакцията ще бъде 44 млрд. USD (най-голямото придобиване на фирмата Bershire Hathaway в историята), от тях 10 млрд. USD ще бъдат използвани за погасяване на текущия дълг. При акциите на Berkshire Hathaway (BRK.B) ще бъде осъществен сплит в съотношение 1:50, като този сплит вече е одобрен от представителите на компанията.

Обявените данни за ръст на фабричните поръчки не беше достатъчен, за да засили позитивното настроение. Министерството на търговията заяви, че поръчките на предприятията в САЩ са се възстановили през септември след спада си през август, което е повишение за пети път за последните шест месеца. Поръчките са нараснали с 0.9% през септември на фона на увеличени поръчки за автомобили, машини и военни самолети. Анализаторите очакваха ръст от 0.8%.

Автомобилната индустрия показа признаци на стабилизация през октомври. Общо продажбите на коли и лекотоварни автомобили са останали без промяна в сравнение с октомври миналата година, но са се повишили с 12% от септември 2009 г. Резултатите сигнализират, че някои потребители започват да харчат отново и икономиката започва да се измъква от затрудненията. Миналия месец продажбите са нараснали до 10.5 млн. след спад до 9.2 млн. през септември, месецът след правителствената програма „Cash for Clunkers" („Кеш за стари коли"). General Motors, Ford Motor и Nissan обявиха, че продажбите им се увеличават в сравнение с преди година, докато Toyota съобщи, че продажбите остават на нивото от съответният период на 2008 г.

От корпоративните новини станахме свидетели на обявяване на резултатите на две от най-големите компании, издатели на кредитни карти, Visa и MasterCard. Нетната печалба на Visa за четвъртото фискално тримесечие, приключило в края на септември, възлиза на 514 млн. долара, или 69 цента на акция. За същия период на миналата година кредитната компания е реализирала загуба от 356 млн. долара, или 45 цента на акция. Нетната печалба на MasterCard за трите месеца до 30 септември, възлиза на 452.2 млн. долара, или 3.45 долара на акция. За сравнение, финансовата компания е отчела загуба от 193.6 млн. долара, или 1.48 долара на акция, за същия период на миналата година.

Инвеститорите се насочиха към акции от енергийния и промишления сектор, след като цените на суровините се повишиха, което помогна да се преодолеят първоначалните загуби. Инвеститорите също получиха знак, след като златото се повиши до нови най-високи стойности. Това стана в резултат на решението на централната банка на Индия да закупи ценния метал на стойност 6.7 млрд. долара от Международния валутен фонд.

В Европа инвеститорите бяха лишени от добри новини, след решението за по-нататъшни усилия за преструктуриране на две от най-големите банки във Великобритания. Lloyds съобщи, че възнамерява да увеличи капитала си с 34 млрд. чрез издаване на акции, докато Royal bank of Scotland е получила 41 млрд. долара вливане от правителството.

Dow загуби 0.18% и се понижи до 9.771.91 пункта, широкият бенчмарк S&P 500 се повиши с 0.24% до 1.045.41, а технологичният Nasdaq отбеляза най-голямо повишение на стойността си от 0.40% до 2.057.32 пункта.

Таня Атанасова, инвестиционен консултант, Global Markets Ltd.

Използвани са публично достъпни източници на информация.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg