УниКредит: Инвестициите ще растат с до 8% годишно

1185
УниКредит: Инвестициите ще растат с до 8% годишно

Инвестициите в българската икономика ще нарастват с 6% до 8% средногодишно в посткризисния период, се посочва в анализ на икономическия екип на УниКредит Булбанк.

Очаква се инвестициите да продължат да бъдат най-бързо нарастващия компонент на БВП от гледна точка на крайното търсене. Все пак темповете на растеж ще се редуцират почти наполовина спрямо неустойчиво високите нива от между 15 и 20% годишно в годините на бум на вътрешното търсене.

По отношение на индивидуалното потребление очакванията са за средногодишен ръст между 3 и 3.5% в реално изражение в сравнение с между 6 и 7% годишно по време на бума.

„Все пак, възстановяването на индивидуалното потребление и инвестициите до най-високите им нива, отчетени през 2008 г. ще изисква време", коментира Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк. Според него като се има предвид, че през първото тримесечие на 2011 г. индивидуалното потребление все още е с около 8% по-ниско спрямо третото тримесечие на 2008 г., достигането на предкризисните нива се очаква някъде през втората половина на 2013 г.

„Едно от нещата, който ще може да очакваме с голяма степен на сигурност, е, че българската икономика ще се сблъска с по-затегнат достъп до чуждестранни спестявания в посткризисния период", обясни Кристофор Павлов.

Докато през периода 2002 - 2008 г. преките чуждестранни инвестиции бяха малко над 17% от БВП средногодишно, в периода след края на кризата очакванията на икономическия екип на УниКредит Булбанк се те да се стабилизират на нива от около 4 до 5% от БВП, и то при условие, че темповете, с които продължава да се подобрява бизнес средата в България, се ускорят.

По подобен начин прогнозата за притока на чуждестранни спестявания е той да намалее от сума, съответстваща на около 20% от БВП средногодишно за периода 2002 - 2008 г., до 8-10% през 2013 - 2020 г. За да се компенсира редуцираният приток на чуждестранни спестявания, ще е необходима подкрепа на националните спестявания.

„Една възможност, която си струва да се разгледа е да се създадат парични стимули - плащани от публичните финанси - за хората спестяващи в допълнителни доброволни пенсионни схеми по подобие на мерките, обсъждани в Чехия и Полша", смята Кристофор Павлов. Освен това и по-доброто усвояване на средства от Европейския съюз остава един от основните механизми за противодействие на спада в притока на чуждестранни спестявания.

Постигнатият значителния напредък в усвояването на средствата от ЕС от последните две години поставя България в благоприятна позиция при договарянето на финансовата рамка за следващия бюджетен цикъл. По тази причина икономистите на УниКредит Булбанк са оптимисти за шансовете България да остави в миналото проблемите при усвояване на средствата от ЕС, наблюдавани в първите години след присъединяването на страната към съюза.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg