УниКредит: Отворените икономики ще се възстановят най-бързо

938
УниКредит: Отворените икономики ще се възстановят най-бързо

Прогнозите за развитието на икономиките на страните се подобряват, макар че е рано да се говори за еуфория. Това посочват икономистите на УниКредит Груп в последния си тримесечен доклад за Централна и Източна Европа. Според тях икономиките на държавите в региона все още са уязвими, но, ако преди кризата слабите им страни са били свързани основно със зависимостта от външно финансиране, то сега най-много въпросителни пред по-нататъшното им развитие поставят фискалните дисбаланси.

Централна и Източна Европа (ЦИЕ) ще спечели от сравнително бързото възстановяване на икономиките на страните от Еврозоната. Държавите, които в най-голяма степен ще почувстват благотворното влияние на подобряването на икономическите условия на запад са тези, чиито икономиките са отворени - Чехия, Унгария, Словакия.

В някои държави обаче фискалните дибаланси остават гореща тема. В Казахстан и Русия например дефицитите стават все по-големи, заради намаляване на цените на природните ресурси въпреки положителното влияние на ниските нива на дълга на публичния сектор (очакванията за края на 2009 са за 4.4% от БВП в Русия и 11.3% в Казахстан).

Очакваното възстановяване ще сложи край на досегашната тенденция на намаляване на лихвените нива като антикризисна мярка: Турция, Унгария и Русия са единствените страни, в които анализаторите на УниКредит очакват нови понижения на основната лихва до края на годината.

Положителни сигнали се долавят и от банковия сектор в региона. На първо място, възстановяването на цените на активите накара МВФ да намали прогнозите си за загубите на финансовия сектор. Освен това очакванията на икономистите от УниКредит са за намаляване на прогнозите за лоши кредити, заради подобряване на икономическите условия.

„Не може да се даде средна цифра за необслужваните заеми за региона, защото в различните страни те много варират, дори заради различните методики на квалифицирането им като лоши. Ясно е, че в края на тази и началото на другата година ще видим пика на лоши заеми", посочи Дебора Револтела, която отговаря за стратегическите анализи за ЦИЕ в УниКредит Груп.

Според нея, банките ще успеят да се справят с увеличените лоши кредити със съществуващите вече капиталови резерви, което допълнително ще бъде повлияно положително от очакваното намаление на цената на риска през 2010 г. Друг положителен сигнал, идващ от банковия сектор е засилването на капиталовите позиции на някои банки, което показва готовността им да кредитират.

ЦИЕ ще излезе от кризата с променена структура на икономическия растеж в полза на нетния износ. По този начин ще се балансира дефицита по текущата сметка, което е ахилесовата пета на повечето държави от региона.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg