Успешната седмица завърши с горчива нотка

799
Успешната седмица завърши с горчива нотка

Добрите новини се оказаха недостатъчно добри в последния работен ден от седмицата. Решението на Fitch Ratings да понижи рейтинга на Италия и Испания постави пред инвеститорите въпроса дали не са прибързали, като са заложили на надеждата, че Европа ще успее да избегне най-лошите последици от дълговата криза.

В същото време, правителствен доклад за ведомостите разкри, че пазарът на труда в САЩ се развива по-добре от очакваното за септември, а и данните за предходните два месеца бяха ревизирани в посока нагоре. Оживлението обаче не е достатъчно да подхрани залиняващия икономически ръст, тревожат се анализатори, а безработицата остава на сравнително високото ниво от 9.1%.

Не случайно американците остава нащрек, като статистиката за потребителските кредити за август сочи понижаване на изтеглените заеми с $9.5 млрд. до $2.44 трилиона - най-силният спад от април 2010 г. насам.

Фирмите също не са склонни да развържат портфейлите си - данните за складовите им наличности се оказаха под очакванията на анализаторите, като компаниите избягват да трупат ресурси в несигурния икономически климат.

Въпреки разочарованията обаче, спадът на основните бенчмарк индекси бе колеблив и те успяха да завършат седмицата на позитивна територия.

Докладът на Министерство на труда подкрепи акциите на големите супермаркети, тъй като инвеститорите очакват търговията да се оживи, ако страховете на потребителите, свързани с безработицата, се поуспокоят. Wal-Mart бе лидерът на Dow Jones Industrial Average, с повишение от 1.8% до $53.70. Конкурентът им Home Depot напредна с 54 цента, или 1.6%, до $33.92.

Все пак, песимизмът надделя в петък. Morgan Stanley Cyclical Index на компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от икономическия ръст падна с 1.5%, след като успя да набере скорост от 9.9 на сто за последните три дена. Dow Jones Transportation Average, който изпълнява сходни функции, отстъпи с 1.4 на сто, след общо покачване от вторник до четвъртък от 9.5%.

Въпреки уверенията на щатския финансов министър Тимоти Гейтнър, че американските заемодатели са стабилни и не са изложени на риск от европейската криза, решението на Fitch Ratings удари сериозно финансовия сектор.

KBW Bank Index се срина с 4.3%, като всички 24 позиции, включени в показателя, отбелязаха понижение. Акциите на Bank of America Corp. поевтиняха с 6.1% до $5.90, на Goldman Sachs Group Inc. - с 5.4% до $92.69, а на JPMorgan Chase & Co. - с 5.2 на сто до $30.70.

Биотехнологичните компании и производителите на медицинска техника бяха сред най-зле представилите се дружества от S&P 500, след като разочароващи прогонози на Illumina за резултатите за третото фискално тримесечие хвърлиха сянка върху сектора. Дяловете от Illumina се сринаха с 32% до $27.18.

Към спада се присъединиха и PerkinElmer, които загубиха 8.3% до $17.93, Life Technologies, чиито книжа поевтиняха с 6.5% до $36.82, и Thermo Fisher Scientific, със спад до 5.9% до $50.49.

Медицината може и да страда, но това изглежда не важи за оръжейната индустрия. Легендарните Smith & Wesson обявиха, че ще окастрят страничния си охранителен бизнес, за да концентрират усилията си над основната си дейност - производството на огнестрелни оръжия. Акциите на дружеството скочиха с 5.3% до $2.78.

След запомнящите се разочарования за деня се наредиха Sprint Nextel, чиито книжа се сринаха с 20 на сто до $2.41 - най-силния спад от всички позиции, включени в S&P 500. Компанията обяви плана си да ъпгрейдва телекомуникационната си мрежа, а инвеститорите бързо преведоха това намерение в нуждата от свежи средства. Sprint Nextel ще трябва да си набавят допълнителен капитал и за да покрият разходите си по продажбите на iPhone.

Решението на третия по големина мобилен оператор в САЩ да не използва услугите на Clearwire при реконструкцията на мрежата си, а да се обърне към конкурент, захвърли котировките на Clearwire надолу. Те обелязаха понижение от цели 32% до $1.39.

В крайна сметка, Dow Jones Industrial Average затвори петъка със спад от 20.21 пункта, или 0.2%, до 11,103.12, но все пак показателят успя да запази повишение за седмицата в размер на 1.7%.

Standard & Poor's 500 се понижи с 0.8% до 1155.46, но приключи седмицата на позитивна територия от 2.1 на сто. Технологично ориентираният Nasdaq Composite падна с 1.1% до 2479.35, но отбеляза седмично покачване от 2.7%.

Russell 2000 Index на малките компании изгуби 2.6% от стойността си до 656.21 в петък, след като през предходните три дена скочи с цели 11% - рекорд, който не е постиган от март 2009 насам.

Източник: Глобал Маркетс

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...