Успешната седмица завърши с горчива нотка

768
Успешната седмица завърши с горчива нотка

Добрите новини се оказаха недостатъчно добри в последния работен ден от седмицата. Решението на Fitch Ratings да понижи рейтинга на Италия и Испания постави пред инвеститорите въпроса дали не са прибързали, като са заложили на надеждата, че Европа ще успее да избегне най-лошите последици от дълговата криза.

В същото време, правителствен доклад за ведомостите разкри, че пазарът на труда в САЩ се развива по-добре от очакваното за септември, а и данните за предходните два месеца бяха ревизирани в посока нагоре. Оживлението обаче не е достатъчно да подхрани залиняващия икономически ръст, тревожат се анализатори, а безработицата остава на сравнително високото ниво от 9.1%.

Не случайно американците остава нащрек, като статистиката за потребителските кредити за август сочи понижаване на изтеглените заеми с $9.5 млрд. до $2.44 трилиона - най-силният спад от април 2010 г. насам.

Фирмите също не са склонни да развържат портфейлите си - данните за складовите им наличности се оказаха под очакванията на анализаторите, като компаниите избягват да трупат ресурси в несигурния икономически климат.

Въпреки разочарованията обаче, спадът на основните бенчмарк индекси бе колеблив и те успяха да завършат седмицата на позитивна територия.

Докладът на Министерство на труда подкрепи акциите на големите супермаркети, тъй като инвеститорите очакват търговията да се оживи, ако страховете на потребителите, свързани с безработицата, се поуспокоят. Wal-Mart бе лидерът на Dow Jones Industrial Average, с повишение от 1.8% до $53.70. Конкурентът им Home Depot напредна с 54 цента, или 1.6%, до $33.92.

Все пак, песимизмът надделя в петък. Morgan Stanley Cyclical Index на компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от икономическия ръст падна с 1.5%, след като успя да набере скорост от 9.9 на сто за последните три дена. Dow Jones Transportation Average, който изпълнява сходни функции, отстъпи с 1.4 на сто, след общо покачване от вторник до четвъртък от 9.5%.

Въпреки уверенията на щатския финансов министър Тимоти Гейтнър, че американските заемодатели са стабилни и не са изложени на риск от европейската криза, решението на Fitch Ratings удари сериозно финансовия сектор.

KBW Bank Index се срина с 4.3%, като всички 24 позиции, включени в показателя, отбелязаха понижение. Акциите на Bank of America Corp. поевтиняха с 6.1% до $5.90, на Goldman Sachs Group Inc. - с 5.4% до $92.69, а на JPMorgan Chase & Co. - с 5.2 на сто до $30.70.

Биотехнологичните компании и производителите на медицинска техника бяха сред най-зле представилите се дружества от S&P 500, след като разочароващи прогонози на Illumina за резултатите за третото фискално тримесечие хвърлиха сянка върху сектора. Дяловете от Illumina се сринаха с 32% до $27.18.

Към спада се присъединиха и PerkinElmer, които загубиха 8.3% до $17.93, Life Technologies, чиито книжа поевтиняха с 6.5% до $36.82, и Thermo Fisher Scientific, със спад до 5.9% до $50.49.

Медицината може и да страда, но това изглежда не важи за оръжейната индустрия. Легендарните Smith & Wesson обявиха, че ще окастрят страничния си охранителен бизнес, за да концентрират усилията си над основната си дейност - производството на огнестрелни оръжия. Акциите на дружеството скочиха с 5.3% до $2.78.

След запомнящите се разочарования за деня се наредиха Sprint Nextel, чиито книжа се сринаха с 20 на сто до $2.41 - най-силния спад от всички позиции, включени в S&P 500. Компанията обяви плана си да ъпгрейдва телекомуникационната си мрежа, а инвеститорите бързо преведоха това намерение в нуждата от свежи средства. Sprint Nextel ще трябва да си набавят допълнителен капитал и за да покрият разходите си по продажбите на iPhone.

Решението на третия по големина мобилен оператор в САЩ да не използва услугите на Clearwire при реконструкцията на мрежата си, а да се обърне към конкурент, захвърли котировките на Clearwire надолу. Те обелязаха понижение от цели 32% до $1.39.

В крайна сметка, Dow Jones Industrial Average затвори петъка със спад от 20.21 пункта, или 0.2%, до 11,103.12, но все пак показателят успя да запази повишение за седмицата в размер на 1.7%.

Standard & Poor's 500 се понижи с 0.8% до 1155.46, но приключи седмицата на позитивна територия от 2.1 на сто. Технологично ориентираният Nasdaq Composite падна с 1.1% до 2479.35, но отбеляза седмично покачване от 2.7%.

Russell 2000 Index на малките компании изгуби 2.6% от стойността си до 656.21 в петък, след като през предходните три дена скочи с цели 11% - рекорд, който не е постиган от март 2009 насам.

Източник: Глобал Маркетс

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg