В какво вярват топ мениджърите по света

905
В какво вярват топ мениджърите по света

Ситуацията на световните пазари и макроикономическата нестабилност - това са основните страхове, които преследват топ мениджърите на компании от целия свят. Подгласят им аналитиците, които предсказват бъдещи вълнения на пазарите и стагнация на световната икономика през второто полугодие. Но сред бизнесмените има и оптимисти, като почти всички от тях работят на развиващите се пазари, пише днес РБК daily.

Анкета сред повече от 1 500 ръководители от цял свят, проведена от края на юни до края на юли от The Financial Times и Economist Intelligence Unit, изкара на повърхността песимистичните настроения на бизнесмените за перспективите пред собствения бизнес. Една трета от анкетираните очакват влошаване на условията за правене на бизнес в глобален аспект през следващите 6 месеца, а едва 23% са настроени оптимистично.

Оптимистите през май бяха двойно повече от песимистите (38 срещу 19% съответно). Близо 70 на сто от запитаните смятат, че най-голямата заплаха пред компаниите им са макроикономическите рискове и нестабилността на фондовите пазари. Други 40% предполагат, че политически фактори могат да попречат на резултатите им.

Изследването показа, че най-големите песимисти са ръководителите на компании от авиоиндустрията, производство на въоръжение и търговия, както и държавните служители. Тези от медийния бранш и селскостопанския сектор се оказват най-уверени в утрешния ден.

Интересен е фактът, че въпреки преобладаващите негативни настроения, компаниите са по-склонни към разширяване на щатните служители. Намеренията си да назначат на работа нови служители обявиха 54% от ръководителите, което е с 1% под резултата за май.

Вече е традиция лидерите на компании от развиващите се страни да бъдат най-големите оптимисти, когато става дума за бъдещето. Така 68% от африканските и 60% от азиатските топ мениджъри са уверени, че пазарната среда, в която оперират техните компании ще се подобрява занапред.

Мненията им се потвърждават от прогнозите на аналитиците, които залагат на висок икономически ръст през тази година. Аналитиците на UniCredit смятат, че БВП на страните от БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай) ще нарасне през 2011 година с 4.5, 4.3, 8.2 и 9.6% съответно разположението на страните по абревиатурата. Глобалният растеж се очаква да е едва 4%, като се забави на годишна база с 0.8 проценти пункта.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg