Въглищата отново са фаворити

948
Въглищата отново са фаворити

Цените на въглищата растат, но и тяхното търсене също. Все по-голям интерес към този вид гориво проявяват Русия и Китай, докато Европа съзнателно се стреми да намали неговото използване, пише „Ханделсблат“.

По данни на хамбургското Обединение за внос на въглища (VDKI), от есента на 2007 г. цените на енергийните въглища са се увеличили 3-4 пъти. Въпреки това експертите прогнозират ръст на търсенето им.

На първо място все по-голям интерес към този вид гориво проявяват Русия и Китай, докато Европа съзнателно се стреми да намали неговото използване.

От края на март цените на въглищата започнаха да растат още по-бързо и към началото на юли достигнаха рекордното равнище – почти 140 евро за тон. Но, по думите на Кристоф Рюл, главен икономист на ВР, още през 2007 г. благодарение на увеличаването на потреблението с 4.5% въглищата са се превърнали в „горивото с най-голям ръст на използване“ в цял свят.

Обаче, както се казва в изследването на BP Statistical Review of World Energy 2008, през 2006 г. ръстът на потребление на въглища е бил още по-голям – 5.2%. Миналогодишното незначително снижение на интереса към въглищата е предизвикано от минимален спад на ръста на неговото използване в Китай (до 7,9%), на който се падат 41% от световната консумация на този вид гориво.

Но, по информация на Рюл, едва 15% от световните продажби на въглища стават на международните пазари. По данни на годишния отчет на VDKI, ръстът на световния пазар на каменни въглища през 2007 г. е бил 5.6% до 906 милиона тона, превишавайки ръста на световното потребление.

7-годишното увеличаване на обемите на световната търговия с въглища е довело да „изключително високо натоварване на мощностите, необходими за износ“, се казва в отчета. При това транспортът и инфраструктурата просто неуспяваха да настигнат динамиката на пазарите на износ.

Както съобщава Кристоф Рюл, през миналата година върху доставките на твърдо гориво повлияха транспортните проблеми, а също така закриването на мини в Индонезия, Австралия, Южна Африка.

В резултат цените на експортните въглища значително се повишиха в сравнение с цената им на вътрешните пазари, а транспортните разходи достигнаха рекордни стойности. Съгласно оценката на Ерих Шмитц, президент на VDKI, световните запаси от въглища ще стигнат за 130-140 години при световен добив от 5,6 милиарда тона ежегодно (данните са от 2007 г).

Като цяло Шмитц е оптимист за перспективите на пазара на въглища, отбелязвайки постоянното увеличаване на броя на доставчиците, а също така и конкурентните цени на този вид гориво. Други експерти също са убедени в по-нататъшното увеличаване на търсенето на въглища. Съгласно оценките на министерството на енергетиката на САЩ, световното потребление може да нарасне от 4.4 милиарда тона единици условно гориво въглищен еквивалент през 2005 г. до 7.3 милиарда тона през 2030 г.

Международната агенция за енергията (МАЕ) в Париж също прогнозира значителен ръст на търсенето на въглища. Съгласно прогнозите на агенцията, потреблението на въглища ще расте от 2005 г. до 2030 г. с 2.2% ежегодно. При това делът на това гориво в световното енергийно потребление ще се увеличи за същия период от 25 до 28%.

Някои анализатори, обаче, смятат подобен оптимизъм за измамен заради активното противодействие на еколозите. По мнението на Ханс В. Шифер, анализатор по енергетика в „RWE Power“, прогнозите на Вашингтон и Париж „не съответстват на реалното развитие на събитията до 2030 г.“.

Той смята, че не на последно място при прогнозирането е необходимо да се отчитат допълнителните мерки по защита на околната среда, способни да повлияят на ръста на енергийно потребление.

Заради правилата за търговия със сертификати за отделяни вредни емисии в ЕС, въглищата могат след 2013 г. да отстъпят своите позиции в полза на природния газ. По думите на Шифер, за производството на един киловат час електроенергия от природен газ са необходими два пъти по-малко сертификати, отколкото за производството на същото количество от въглища.

На фона на очакваното повишение на твърдото гориво в страните от ЕС, благодарение на политическите мерки за защита на околната среда, другите региони, сред които Китай, Русия, Индия, а също така и Близкият изток, продължават активно да го използват в ТЕЦ-овете си.

Ханс Шифер предполага, че най-много ще нарасне потреблението му в Русия. По думите му, стратегията на Москва се състои в замяната на газа, значителна част, от който по плановете на „Газпром“ трябва да отиде за износ, с въглища. Така преходът от въглища към газ в Европа ще се сблъска с обратната тенденция в Русия и „ефекта му ще е нулев“, смята експертът.

Източник:БГНЕС,

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg