Въпросите, които всеки инвеститор трябва да си зададе

2072
Въпросите, които всеки инвеститор трябва да си зададе

Търгуването на финансовите пазари и извличането на дългосрочни ползи е изключително труден и сложен процес, които изисква добра подготовка, здрави нерви и подходяща стратегия.

В тази насока, непрекъснатото поставяне на въпроси от инвеститора и неговото усъвършенстване за постигане на траен успех е критично. Ето някои от въпросите, които всеки би следвало да си задава.

1. Подходящи ли са инвестиционният продукт и стратегията ми на условията на пазара

Често един инвеститор може да има добра стратегия за търговия, поставяне на стопове за влизане и излизане от позиция, но да не жъне успехи, само защото пазарът е неподходящ.

Последният се отличава с моменти на по-висока и по-слаба волатилност, което може да поставя на изпитание и да създава подходяща, или неподходяща среда за една или друга стратегия.

Инвеститорите трябва да са уверени, че създадените от тях правила са приложими в настоящата среда на пазара, а ако това не е така, може би е по-добре да изчакат по-добър момент за извършване на своите инвестиции.

2. Трендът в моята посока ли е?

Пазарът се отличава с много трендове, някои от които основни, други корективни. Инвеститорът обаче, трябва да е наясно, дали трендът е в неговата посока, което е критично за регистриране на положителен финансов резултат в краткосрочен аспект. Търговията срещу тренда, ако не сигурна загуба, то най-малкото би наранил сериозно потенциалния доход от дадена инвестиция.

Инвеститорът трябва да определя средносрочния и краткосрочен тренд на пазара, за да може да прецени правилно и да таймира своите инвестиции.

3. Имам ли ясни правила за влизане и излизане от позиция и спазвам ли тези правила?

Определянето на подходящи и печеливши правила е само едната страна на монетата. Те биха били тотално безполезни, ако не се следват и спазват. А последното е истински трудното в инвестирането и изисква желязна дисциплина и психика, нещо което над 90% от трейдърите не притежават. Това предопределя и големия процент губещи на пазара.

4. При всички сигнали за влизане ли търгувам, или само при определени?

Когато се създава система е изключително важно дали е тествана в исторически план. В зависимост от бектеста, трейдърът често определя сам процента за влизане в позиция, което да отговаря на рисковия му профил. Много инвеститори понякога определят допълнителни критерии за влизане в позиция, в зависимост от ситуацията, като променят предварително зададения процент за влизане в позиция, отговаряща на личната им преценка.

5. Създал ли съм паричен мениджмънт и следвам ли го?

Задаването на правила, свързани с размера на допустимите загуби, отношение между потенциална печалба и загуба от сделка и др. такива са от критично значение за успеха на всеки един трейдър. Нещо повече, определящо за успеха е и спазването на тези правила, което отново е по-трудната част от задачата.

Автор: Теодор Минчев

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg