Възможно е повишение на рейтинга на България от Moody's

1406
Възможно е повишение на рейтинга на България от Moody's

Кредитният рейтинг Baa3 на България отразява стабилните държавни финанси и умерената икономическа мощ на страната. В момента се прави преглед на рейтинга с оглед възможно повишение, като признание за бързия напредък на фискалната консолидация, постигната след 2009 година, както и за укрепване на публичните институции през последните няколко години. Това посочва в редовния си доклад Moody's Investors Service, цитирани от пресцентъра на Министерството на финансите.

Moody's очаква фискалният дефицит на страната да се свие допълнително през 2011 г. под Маастрихтския критерий за 3% от БВП благодарение на фискалното управление и все по-силното икономическо възстановяване, и в следващите години да продължи да намалява до нула. България е на второ място след Естония по най-нисък държавен дълг в ЕС, припомнят от Moody's. Според агенцията, поддържането на ниски дефицити и дълг е важно за по-дългосрочната фискална и парична стабилност, предвид натиска, оказван от застаряващото население и режима на фиксиран обменен курс.

Макроикономическата рамка вероятно ще остане стабилна, благодарение на решенията на правителството за залагане в конституцията на фискална дисциплина. Постигната договореност между правителството, бизнеса и профсъюзите за мерки за гарантиране на устойчивостта на държавната пенсионна система, както и насърчаването на ръста на частната пенсионна система, също ще допринесат за по-голямата предвидимост, смятат от Moody's.

Институционалният капацитет беше укрепен в процеса на присъединяване към ЕС и Moody's го оценява като среден. Отбелязват се още и противоречивите международни оценки по отношение на върховенството на закона и борбата с корупцията в страната.

От агенцията считат, че няма вероятност за обръщане на тенденцията на съществено свиване на макроикономически дисбаланси, тъй като преките чуждестранни инвестиции и притокът на други частни капитали, например между чуждестранните банки-майки и техните клонове и филиали в България, е възможно да останат по-малки през следващите години.

От Moody's считат за умерена податливостта на страната към събитиен риск. Според тях, въпреки че Паричният съвет е добре установен и почти не съществува вероятност да бъде променен, след като издържа много труден тест по време на глобалната криза, вероятно агенцията няма да понижи оценката си на събитийния риск, поне докато България не изпълни условията за присъединяване към европейския валутно-курсов механизъм (ERM II), като по този начин ще се доближи до членството в еврозоната, се казва още в официалното съобщение на МФ.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg