Възможност за положителни изненади от щатските компании?

577
Възможност за положителни изненади от щатските компании?

В средата на четвъртото тримесечието сме и инвеститори и анализатори вече започват да прогнозират резултатите от него.

На този етап очакванията не са много положителни, като 74% от компаниите са дали прогнози под консенсусните очаквания на анализаторите, коментира Джон Бътърс, главен анализатор в FactSet.

За последен път подобно разминаване е имало през четвъртото тримесечие на 2008 година, коментира още специалистът.

Именно очакванията за четвъртото тримесечие, както и новите прогнози на компаниите за следващата година, при приключването му, ще са факторите, които ще предопределят посоката на пазара.

Очакванията за ръст на печалбите на компаниите са били занижени от 19% до 14% за това тримесечие. И докато цифрата може да изглежда все още относително оптимистична, то половината от този ръст се предопределя само от една компания AIG.

Без да се отчита нейното въздействие, прогнозите за ръст на печалбите на щатските компании е едва 6.8%, което е вече едно доста по-песимистично ниво, което да даде шанс за изненади в положителна посока, според Бътърс.

Другото положително за пазара е, че широкият индекс S&P 500 се търгува при съотношение цена-очаквана печалба за следващата година от 11.4, което е ниско в сравнение със средното му за един по-дълъг период от 15.

Бътърс определя подобен тренд и за бъдеще. Очакванията за ръста на печалбите през първото тримесечие на следващата година са били занижени от 11.1% през юни до едва 4.9% към днешна дата, докато тези за второто тримесечие на следващата година до 10.3%, в сравнение с 18.8% през юни.

Автор: Теодор Минчев

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg