Венецуела спря доставките на петрол за американския гигант Ексон

458
Венецуела спря доставките на петрол за американския гигант Ексон

Загубите на златото се задълбочиха днес, след покачването на борсовите индекси и новините за по-слаби покупки от Индия, което доведе до разпродажби. В допълнение, и платината вече не оказва подкрепа с рекордни стойности, тъй като беше налице теглене на печалби при белия метал.

Златото достигна днес връх на 909.70 долара, но след това поевтиня до 904.20/904.90 долара при цена на затваряне вчера в Ню Йорк от 907.70/908.50 долара за тройунция. Навлизането на нови фактори, които са добри за финансовите пазари, оказват в момента натиск върху благородния метал. Вносът на злато в Индия отчете срив през януари до само 5 тона, в сравнение с 62 тона през същия месец на миналата година.

Причината за сериозното намаление са по-високите цени, които ограничиха търсенето от най-големия потребител в света. Дилърите обаче са на мнение, че златото ще получава подкрепа от инвестиционни покупки, близките до рекордните цени на петрола, волатилните пазари, слабостта на долара и очакванията за нови намаления на американските лихви.

Цената на петрола нарасна по време на азиатската търговия днес, след като венецуелската държавна компания PDVSA обяви, че спира доставките за американският гигант “Ексон Мобил”. Американският основен контракт на лекия суров петрол със срок на доставка месец март нарасна тази сутрин с 25 цента до 93.03 долара за барел. Вчера фючърсът загуби 81 цента до 92.78 долара за барел.

Английският фючърс на сорта Брент, също със срок на доставка месец март, поскъпна днес с 30 цента до 93.16 долара за барел след загуби вчера от 67 цента до 92.86 долара за барел. Реакцията на Венецуела срещу “Ексон”, която е най-голямата енергийна компания в света, е в отговор на разпоредбите на международен съд, които дадоха право на “Ексон” да замрази активи на PDVSA на стойност 12 милиарда долара. Решението на съда дойде след международен арбитраж, при който “Ексон” търсеше компенсации срещу лявото правителство на Венецуела, което национализира ключови петролни полета по поречието на река Ориноко.

Според анализатори това развитие от днес се е предусещало и не би трябвало да има резки промени на цената. Спирането на доставките вероятно ще има само временен ефект, а освен това Венецуела ще е по-големият губещ. В изявление на държавната компания във Венецуела се посочва, че “съдебно-икономическата агресия” на “Ексон” е причината за нейните действия, които са описани като реципрочни.

Злато – технически анализ

Първа съпротива е 908, което е 38% корекция на покачването 884-928. Следва 915, явяващо се 62% корекция на същия растеж. След това съпротива е достигнатият връх на 927.

Подкрепа е 896, следвана от дъното от 5 февруари на 884. По-надолу при 873 също има подкрепа. 

Съпротиви908915927
Подкрепи 896884873

Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg