Виенската фондова борса затвърждава лидерската си позиция в ЦИЕ

661
Виенската фондова борса затвърждава лидерската си позиция в ЦИЕ

Основана през 1771 година виенската фондова борса е една от основните борси в Централна и Източна Европа, като си партнира и с други такива, сред които и будапещката фондова борса. Борсата има амбициите да продължи да се разраства и да се налага като водеща в ЦИЕ.

Не случайно интерес проявяват от там и към закупуването на държавния дял от 44% в Българска Фондова Борса, в усилията й да повиши своето влияние в региона.

Позитивният тренд на развитието на фондовата борса е продължило през първото тримесечие на настоящата година, сочат данни на виенската борса.

Основният борсов индекс АТХ на няколко пъти се повиши до исторически максимум през първото тримесечие на годината, последното от които бе на 26 март тази година.

Пазарната капитализация на виенската фондова борса е нараснала с около 6.3% през първите три месеца на годината от 146.2 млрд. евро на 155.4 млрд. евро, сочи още статистиката.

Значително повишение продължават да бележат и борсовите обеми, нараснали с 45.71% за първото тримесечие, в сравнение със същото на миналата година.

Набраните на борсата средства посредством първични публични предлагания са възлезли в размер на 1.63 млрд. евро за периода между януари и март.

Виенската фондова борса привлича все повече чуждестранни инвеститори, превръщайки я ясно в мултинационален фондов пазар.

Борсата разполага с тридесет и пет международни члена, като броят им се е удвоил през последните две години.

За изминалата година сделките на чуждестранни инвеститори на пода на борсата са съставлявали над половината от сключените там сделки, докато само три години по-рано процентът е възлизал на едва 20, сочат данните.

Борсата е затвърдила позицията си на място за търговия на облигации в резултат на значителния интерес за това както от инвеститори, така и от търсещи по-евтина форма на финансиране. Днес регистрирането на чуждестранни емисии облигации съставлява над 20% от новите листвания на финансови инструменти.

Лидерска позиция заема борсата и по отношение на търговията на индекси. Над 80% от всички индексни финансови инструменти, свързани с Централна, Източна и Югоизточна Европа, са на виенската фондова борса.

Към настоящия момент на виенската фондова борса се изчисляват и търгуват 22 индекса, от които 16 са регионални.

Само за изминалата година борсата е придобила правата за 25 нови индекса, базирани на активи в 13 страни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg