Високо рисковите облигации с ясни признаци за "балонизиране"

915
Високо рисковите облигации с ясни признаци за

Водещи специалисти са притеснени от признаците за балонизиране на пазара на високо рискови облигации (junk bonds), на фона на близките им до рекордно ниски разлики на лихвите по подобни "боклукчиви" облигации с тези на правителствените такива.

За спекулативни облигации или такива с наименованието junk bonds се приемат облигации с рейтинг под Baa3 на Moody's и BBB- от Standard & Poor's.

На фона на ниското съотношение на лихвите по подобни облигации с приеманите за нерискови правителствени облигации, търгуваните обеми на високо рискови облигации са се повишили с 39%, в сравнение с миналата година.

Вицепрезидентът на Loomis Sayles & Co. - Дан Фъс, която е и най-добре представящата се финансова институция на пазара на облигации през последните 10 години, с реализирана средна годишна доходност от 9.91%, заявява, че пазарът на високо рискови облигации проявява ясни признаци на "балонизиране", информира Bloomberg.

Подобни притеснения изразяват и от други финансови институции, като например от изследователската фирма - FridsonVision LLC, откъдето считат, че рекордните покупки в размер на 366 млрд. долара на рискови облигации, основната част от които са направени със заемни средства, могат да изиграят лоша шега на инвеститорите, търсещи "по-нисък" риск.

Последният път, когато подобни облигации изживяха тежък момент бе 2002 година, когато компаниите не са изплатили подобни облигации в размер на 166 млрд. долара. Тогава и лихвата по такива облигации се повиши до рекордните 11.2 пункта над тези на щатските правителствени облигации.

Някои специалисти прогнозират тежки времена за притежателите на високо рискови облигации, като според тях през следващите няколко години стойността на неизплатените задължения по подобни облигации може и да превиши нивото им от 2002 година, когато банкрутира телекомуникационната компания WorldCom Inc.

През настоящата година едва 1.5% от издадените подобни облигации са били неизплатени, което е и най-ниското им ниво от десетилетие насам.

Това се обяснява с доброто развитие на световната икономика, но всички знаят, че тя е циклична и при влошаването на състоянието й най-лошо ще бъдат засегнати държателите на подобни облигации.

Над половината от издадените високо рискови облигации са били използвани за финансиране на сделки по сливания и поглъщания, според Barclays Capital.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg