Водещи германски икономисти предлагат изключване на Гърция

1604
Водещи германски икономисти предлагат изключване на Гърция

Водещи експерти от Германия, със силно влияние при формирането на икономическата политика на страната, предлагат временното изключване на Гърция от еврозоната, пише днес New York Times.

„Ако илюстрираме европейската суверенна криза с филм за претърпели корабокрушение, то в него щеше да има сцена, в която пътниците в спасителната лодчица ще разберат, че не разполагат с достатъчно храна и вода за всички и все някой трябва да падне извън борда. И този някой е Гърция. Подобно мнение започват да застъпват все повече уважавани икономисти и коментатори от Германия", пише изданието.

Гърция избегна фалита през май 2010 година, получавайки кредитна подкрепа от ЕС и МВФ. Атина се ангажира от своя страна да намали рязко бюджетния си дефицит, чрез орязване на разходи. Но данните за януари - юли 2011 г. показват, че дефицитът в бюджета й е нараснал до 15.5 млрд. евро, при 12.45 млрд. евро година по-рано. При това бюджетните приходи са намалели през седемте месеца с 6.4%, а разходите са нараснали със 7.1%, припомня РИА Новости.

„Ако страната напусне временно еврозоната, то това ще е най-добре за всички страни и особено за Гърция", цитират от New York Times Ханс-Вернер Зин, президент на института за икономически изследвания Ifo към Мюнхенския университет.

Правилата в еврозоната не предвиждат изгнание на провинилите се страни, но ако подкрепата за Гърция бъде прекъсната, то пред Атина не остава друг избор. Опозицията срещу спасяването на Гърция расте в Германия, подобно е положението и спрямо Ирландия и Португалия, които също потърсиха помощ.

Отмар Исинг, бившият главен икономист на ЕЦБ, косвено също подкрепи идеята за „доброволно" изключване на Гърция от валутния съюз.

„Ако страната не изпълнява условията, на които те са склонили, то не трябва да й се оказва повече финансова помощ", каза Исинг.

Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише е определял неведнъж идеята за излизането на отделни страни от еврозоната като „абсурдна". Солидарни с него са и анкетираните икономисти извън пределите на Германия.

„Това е много рисковано. Ще се създаде прецедент за други страни да напуснат еврозоната. Пазарите ще се заиграят с идеята, че единството на еврозоната е загубило смисъла си", каза Силвио Перуджо, икономист в Royal Bank of Scotland.

„Това (изходът на Гърция) ще подкопае основите на еврото. Никой няма ползи от това", отбеляза на свой ред Чарлз Виплош, професор по икономика в Женевския университет.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

клошарят
# 0
15:08 | 12 August 2011
германците както обикновено мислят трезво и вероятно са прави - нека гърчуляка се отърси от мързела и да започне да се кърти от бачкане, после ако искат нека пак да плачат за 14-та заплата. Гръцки п****и.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg