Волатилна търговия при петрола, нови рекордни стойности на платината

452
Волатилна търговия при петрола, нови рекордни стойности на платината

Платината днес удари рекордни стойности за 13-а поредна сесия, заради продължаващите опасения за нередовни доставки от основния производител ЮАР. Спот цената днес достигна интрадневен връх по време на азиатската сесия от 2087 долара за тройунция. При златото търговията остана вяла и то нарасна до 906.30/907.10 долара спрямо нива на затваряне в петък в Ню Йорк от 903.00/903.80 долара за тройунция.

Цената на петрола нарасна днес по време на силно волатилна азиатска търговия, на фона на настроенията за навлизане на САЩ в рецесия. Американският фючърс на лекия суров петрол със срок на доставка месец март поскъпна с 9 цента до 95.59 долара за барел. Контрактът отчете растеж от 5 цента в петък, когато приключи на 95.50 долара за барел. Английският основен фючърс на сорта Брент със срок на доставка месец април напредна със 7 цента до 94.70 долара за барел.

Освен от опасенията за американската икономика, цената получава подкрепа и от рисковете за редовността на доставките от Венецуела, която ги спря за американския гигант “Ексон Мобил”, както и заради вълненията в Нигерия. Държавната петролна венецуелска компания PDVSA спря доставките за “Ексон”, след като американската компания поведе съдебни дела за замразяване на активи на PDVSA в размер на 12 милиарда долара.

Ходът дойде, след като най-голямата енергийна компания в света реши да търси компенсации след национализацията във Венецуела на петролни активи по поречието на река Ориноко сред тях и съоръжения на “Ексон Мобил”. В Нигерия подновеното насилие засили отново опасенията на пазарите за производството в най-големия африкански производител. Нестабилността и насилието доведоха до спад на продукцията в Нигерия с 1/4 след 2007 година.

Злато – технически анализ


В златото се оформя симетричен триъгълник, който беше пробит в петък, но пробивът се оказа нетраен и засега не се знае дали ще последва движение в посока надолу.

Първа съпротива е 915, следвана от върховете на 927 и 936, откъдето преминава низходящата трендлиния в триъгълника. Подкрепи са 896 и 884, откъдето пък преминава възходящата трендилиния на триъгълника. Небходим е пробив на 896, за да е сигурно задействането на фигурата. Пробив на върха от 927 или дъното от 896 ще определи посоката на движение.

Съпротиви915927936
Подкрепи 896884873

Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg