Време ли е да се купуват китайски акции?

746
Време ли е да се купуват китайски акции?

Китайските индекси, които бяха сред любимите на инвеститорите преди година две, са изпаднали в немилост. От пика си през есента на миналата година до момента те са се понижили с близо 60%.

Не се оправдават все още и надеждите на голяма част от инвеститорите, че провежданите олимпийски игри в столицата на страната ще дадат глътка въздух за индексите.

Все повече стават обаче, пазарните специалисти, които изразяват мнение, че скоро можем да станем свидетели на край на низходящата тенденция и да видим възходяща корекция.

Китайската икономика се развива изключително добре, като е близо десет пъти по-голяма, отколкото е била преди 20 години.

Ръстът на икономиката е изключително висок, въпреки факта, че тя е втората най-голяма в света след тази на САЩ, като възлиза на 6.9 трлн. долара.

Макар и забавящ се, като отражение на ипотечната криза и рекордните цени на петрола, ръстът все още е в рамките на 10%.

Тези положителни страни на икономиката на страната, бяха в основата на бурния ръст на индексите й, довел до голяма степен до балонизирането на финансовите пазари.

Изпускането на пара е било "оздравително", според основната част от финансовите специалисти, като може да разкрие нови добри възможности пред инвеститорите.

Джим Трипън, редактор на China Stock Digest отбелязва: "Исторически, домакините на олимпийските игри, регистрират ръст на борсите си след приключването на игрите. През последните шест олимпиади, средната печалба за индексите на тези страни е била 19% през първите шест месеца след игрити и 26% през следващите 12 месеца.

Въпреки, че на този етап китайските индекси все още не реагират, силното им понижение през последната една година и подходящия за корекция момент, могат да доведат до запазване на тенденцията, коментира още Трипън.

Към пазара започват да се насочват все повече инвеститори, излезли от там преди около година, като много от тях виждат добри възможности и перспективи пред китайските компании.

Много от пазарните наблюдатели коментират, че наблюдаваното напоследък понижение при акциите на китайските компании, вече е резултат от паника и други психологически фактори и не толкова обослувано от здрава икономическа логика.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg