Все още ли са привлекателни развиващите се пазари?

525
Все още ли са привлекателни развиващите се пазари?

През годините инвеститорите наливаха пари в икономики като Китай и Индия в търсене на по-висока възвръщаемост. Но след толкова силни ръстове, тези т. нар. развиващи се страни започват да узряват, като по-високата инфлация може да доведе до край на бума им.

След като пазарите на Китай и Индия навлизат в зряла фаза, някои анализатори смятат, че други в Азия, Европа и Латинска Америка може да са по-добри възможности за инвеститори, търсещи високи ръстове и доходност. Но винаги трябва да се има в предвид, че тези пазари са рискови и често правят резки движения и в двете посоки.

През последните 5 години развиващите се страни се представят изключително добре. Индексът Morgan Stanley Capital International Emerging Markets се е повишил с 15% тази година, при средна годишна доходност от 28% през последните 5 години.

Ръстовете може да не са постоянни, като пазарите може да се вълнуват от време на време, но според специалисти през 2007-2008 г. е по-вероятно да продължат повишенията, отколкото да сме свидетели на мечи пазар.

Докато много се тревожат, че китайският фондов пазар може да е балон, който е готов да се спука, то икономиката продължава да се развива с темп от 10%, очакван за тази година.

Сега основен въпрос е оценката на инвестициите. Докато преди 4 години акциите от развиващите се пазари можеха да се купят с 65% дискаунт спрямо развитите борси, днес тази "отстъпка" е едва около 10 на сто.

Според анализатори в момента най-привлекателни пазари са тези извън полезрението на повечето инвеститори като Румъния, Украйна и Казахстан. Тези пазари са с по-висок риск, но пък и имат по-голям потенциал за ръст. Също така страни като Бразилия и Турция не са за пренебрегване, както и Русия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg