Втори пореден ден спад на щатския фондов пазар

670
Втори пореден ден спад на щатския фондов пазар

Втори пореден ден щатският фондов пазар затвори на червено, докато инвеститорите претегляха различните рискове. Само до преди няколко дена инвеститорите се водеха от усещането, че най-значимите световни заплахи са се разсеяли от хоризонта, след като Гърция избегна апокалипсиса, а щатската икономика се постара да даде признаци за здравословно, макар и далеч от бурно възстановяване. С наближаването на сезона на корпоративните отчети обаче Уол Стрийт започва да се пита дали не е прекалил с оптимизма си и дали финансовите резултати на компаниите ще успеят да оправдаят скока на котировките.

Разочарованията изглежда са неизбежни, и сякаш за да потвърди тази теория, статистиката за вторичния пазар на жилища в САЩ се оказа под прогнозите на анализаторите.

През февруари, продажбите на предходно притежавани домове паднаха с 0.9% до 4.59 млн., спрямо ревизираните 4.63 млн. предходния месец, Икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакваха среден резултат от 4.61 млн.

Нещо повече – Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти разкри, че броят на предложените за продажба, но ненамерили купувач жилища скача до 2.43 млн., а с наближаването на пролетта – обичайно оживен сезон за пазара, тази цифра вероятно ще нарасне допълнително.

Новините от Европа допълнително подхраниха тревогите, след като доходността на испанските държавни облигации се покачи до най-високото ниво от близо месец насам - 5.405%. Италианските дългови книжа последваха тенденцията.

Компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от икономическия ръст, продължиха спада си от вторник, като акциите на най-големия производител на алуминий в САЩ Alcoa поевтиняха с 1.63% до $10.27, а на Caterpillar – с 1.59 на сто, до $109. Напредъкът на Home Depot от 0.83% до $49.79 и на Coca-Cola Co. от 0.75% до $71.12 ограничи донякъде загубите на Dow Jones Industrial Average.

Енергетиката бе най-слабо представилият се сектор за деня, със средно понижение от едно на сто.

Маршът надолу бе поведен от Baker Hughes, чиито книжа се сринаха с 5.8% до $45.04 след като компанията обяви, че маржът на печалбите й за първото фискално тримесечие ще падне от 18.7 на 13.2%.

Акциите на Chevron отстъпиха с 1.07% до $107.91, а на Exxon Mobil - с 0.68% до $86.01.
Финансите, които във вторник не се подведоха по негативната тенденция, не удържаха на течението и компонентата на S&P 500, следяща сектора, падна с 0.4% в сряда - най-слабото представяне след енергетиката.

Morgan Stanley поевтиняха с 1.7% до $20.06, а Fifth Third – с 1.8 на сто до $14.24.
Hewlett-Packard бяха аутсайдерът на сините чипове, с понижение от 2.2% до $23.46, след като технологичния гигант обяви реорганизационните си планове, предвиждащи звеното, продаващо принтери, да се слее с бизнеса с персонални компютри. Според инвеститорите, проблемите на компанията, като топящи се печалби, едва ли ще бъдат разрешени просто с рокади в мениджмънта.

Hartford Financial Services Group Inc. напреднаха с 1.4% до $22.02 след като дружеството обяви, че излиза от бизнеса с анюитети, продава някои от операциите си в животозастраховането и ще се фокусира върху общото застраховане.

Goldman Sachs Group Inc. повишиха оценката си за LinkedIn Corp. и книжата на най-голямата уеб мрежа за професионалисти скочиха с 6.5% до $97.78.

Положителните новини обаче бяха изключение в сряда, като Dow Jones Industrial Average прключи деня с понижение от 45.57 пункта, или 0.3%, до 13,124.62, а Standard & Poor's 500 падна с 2.63 пункта, или 0.2%, до 1,402.89. Единствено технологично ориентираният Nasdaq Composite отбеляза макар и скромно повишение – от 1.17 пункта, или 0.04%, до 3,075.32.

Източник: Глобал Маркетс

* ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояние и в резултат на направените инвестиции могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg