WSJ: Българската икономика се стабилизира

1311
WSJ: Българската икономика се стабилизира

Българската икономика изглежда се стабилизира след като се справи с неотдавнашната финансова криза по-добре от повечето си съседи, пише WSJ.

Страната е по трънливия път на въвеждането на еврото и се очаква да се превърне във важен енергиен център докато политическата й система съзрява.

Икономиката се сви с 3.6% на годишна база през първото тримесечие на 2010 г. от 5.9 % предишното тримесечие. Но правителството се надява на 1% ръст на икономиката през тази година като възстановяващият се износ подкрепя увеличението.

Това би било по-бързо възстановяване от наблюдаваните в останалата част на Европейския съюз. Това е очевидно около София, столицата, където модерни структури от стомана и стъкло никнат като гъби след дъжд между грозните циментени блокове от съветско време, според изданието. Класически стари постройки бързо се възстановяват в предишния си блясък и повечето от тях се отдават под наем на бизнеса.

Финансовите министри от ЕС обаче решиха да поставят България под мащабна процедура по дефицит, програма, чиято цел е да смъкне бюджетния й дефицит под прага от 3% от БВП.

Дясноцентристкото правителство се отказа от плановете си да кандидатства за Exchange Rate Mechanism II, чакалнята за Eврозоната, след като вдигна шум, че бюджетният дефицит през 2009 г. е бил 3.7 % от БВП поради серия необявени сделки вместо очакваните 1.9% заради неотчетени обществени поръчки.

Предишната двуцифрена инфлация и растящият текущ балансов дефицит също попречиха на България да се присъедини към ERM ІІ откакто страната стана член на ЕС през 2007 г. Но България е от малкото страни, които се очаква да намалят бюджетния си дефицит до 2.7% през 2011 г. без да й се налага да прави съкращения на заплати и пенсии, нито да повишава данъците.

Финансовото министерство за 2011-2013 прогнозира бюджетен дефицит под 3%.

Инфлацията на потребителските стоки в България спадна до 1.4% през юни на годишна база от 1.9% месец по-рано, така че страната избягва риска от инфлация при застой в производството.

Правителството също така заявява, че в края на тази година ръстът на безработицата ще бъде под прогнозните 11.4%. Освен това уменията на българските работници се увеличиха драматично сега, когато работещите имат достъп до висококачествено международно образование.

България регистрира първото си активно салдо с ЕС, така че държавата получава повече средства отколкото предоставя за общия бюджет на съюза. Това индикира, че усвояването на еврофондовете се подобрява и страната се надява да подобри инфраструктурата и жизнения стандарт с евросредства.

Има растяша средна класа от млади професионалисти с европейски аспирации за стандарт на живот, които не се боят да харчат за луксозни стоки, качествени вносни автомобили и модерни жилища. Но все още има проблеми за работещите бедни и пенсионерите, чийто стандарт все още е финансово ограничен защото просперитетът не е достигнал до всеки.

Въпреки това нещата са по-добри отколкото в предишни десетилетия, отбелязва изданието и припомня историята на въвеждането на валутния борд в страната след кризата от 1996-1997. Докато част от съседите й са изцяло зависими от заеми от ЕС и МВФ, като Гърция с огромния й спасителен пакет, България отказа да вземе заем от МВФ.

Страната обаче се бори с организирана престъпност, корупция и разточителна бюрокрация, които си остават предизвикателства за едногодишното дясноцентристко управление на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов.

Публикацията завършва с преглед на участието на страната в енергийните проекти "Набуко" и "Южен поток".

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg