Ялъмов: Корекцията - оздравителен процес за масовия инвеститор

1557
Ялъмов: Корекцията - оздравителен процес за масовия инвеститор

Като оздравителен процес за масовите инвеститори определи наблюдаваната на Българска фондова борса корекция през последните месеци Николай Ялъмов, председател на Борда на директорите на Capman Financial Group, по време на третия дискусионен панел на тема "Бикове и Мечки" на пресконференцията на тема Дялово инвестиране в България и Югоизточна Европа.

Добре е инвеститорите да видят и другата страна на борсата, както и да разберат, че инвестирането не бива да е "сляп" процес в резултат от масова еуфория.

Господин Ялъмов заяви още, че почти не е имало покупка на дялове от компании от институционални инвеститори в края на миналата година, непосредствено преди началото на корекцията, което е отразявало възгледите на инвестиционните фондове, че компаниите се търгуват при изключително високи финансови коефициенти.

За институционалните инвеститори е било ясно, че силното поскъпване е довело до едни неразумни оценки на компаниите, търгувани на борсата, чието естествено продължение е тази корекция, на която всички станахме свидетели.

Иво Сеизов, изпълнителен директор "Продажби на дребно" на Булброкърс, допълни, че въздействие върху фондовия пазар у нас в началото на годината безспорно е оказала и международната обстановка.

Българският фондов пазар, който допреди две-три години слабо се влияеше от ситуацията на международните пазари, навлиза в една нова фаза на "зрялост", в която става все по-отворен към международните пазари и по-специално тези от Централна и Източна Европа. Корекция се наблюдава през тази година на всички финансови пазари, в резултат на кризата на ипотечните пазари, като разликата е, че на развитите пазари тя е в рамките на 5-12%, докато на значително по-волатилните пазари, като този в България и в останалите страни от ЦИЕ, тя е в диапазона между 15 и 25%.

Специалистите, участвали на форума, се обединиха около тезата, че ще ставаме свидетели на по-нататъшно повишение на обема на дялови изкупувания, които, на фона на нуждата на родните компании от свежи финансови ресурси, са алтернатива, до голяма степен, на отлаганите поради лошата макросреда набирания на капитал посредством борсата.

През последната една година бяха обявени плановете на над 50 компании за набиране на капитал на борсата, като впоследствие, поради изтеглянето на инвеститорите, голяма част от тях бяха отложени или дори отменени.

С възстановяването на доверието към борсата обаче от страна на родните инвеститори, което е въпрос на време, се очаква голяма част от тези компании да започнат да се завръщат към борсата.

Като един от основните проблеми на пазара на IPO-та у нас бяха посочени нереално завишените очаквания на собствениците на бизнес за стойността на техните компании. Това до голяма степен предопредели и наблюдаваните напоследък не особено успешни пласирания на акции от нови емисии, коментираха още специалистите.

Първата крачка при излизане на една компания на борсата е да се промени психиката на собствениците и да свикнат с мисълта за по-голяма прозрачност и информираност на новите миноритарни акционери.

Финансовите специалисти се обединиха и около мнението, че пазарът проявява известна степен на зрялост и се очаква да премине на друго ниво при следващата вълна на първични публични предлагания, която се очаква да стане факт след възстановяване на доверието на инвеститорите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg