Юробанк завиши прогнозата за ръст на икономиката ни

1588
Юробанк завиши прогнозата за ръст на икономиката ни

България попадна под микроскопа на рейтинговата агенция Moody's за евентуално подобряване на кредитния й рейтинг, заради разумната фискална политика, като може да се очаква такива стъпки да предприемат и други рейтингови агенции в средносрочен план. Това се казва в последния доклад на звеното за анализи и прогнози на Юробанк И Еф Джи Груп. В България групата е представена от Пощенска банка.

Според анализа продължаващото възстановяване на индустрията и износа предполага добро представяне на страната по отношение на БВП през първото тримесечие на годината, като от групата повишиха прогнозата си за ръст на БВП за 2011-та от 2.5% на 3.2%.

Докладът сравнява рейтингът на България с този на други страни с рейтинг Baa (по рейтинговата скала на Moody's) като Литва и Латвия (които също са във валутен борд), Унгария и Хърватия и изтъква, че българската икономика е преодоляла много по-добре свиването на производството и показва по-добри фискални и други показатели. На тази база и на фона на подобряващата се икономическа среда и макроикономически показатели анализаторите на Юробанк И Еф Джи Груп виждат потенциал за скорошно повишаване на рейтинга на страната.

Според доклада на финансовата група показателите от първите два месеца на годината сочат устойчиво възстановяване през първото тримесечие на годината, водено от експортния сектор. Износът нараства много силно с 46.5% на годишна база през февруари, в допълнение към ръст от 72.5% на годишна база през януари.

Промишленото производство нараства с 15.2% на годишна база през февруари, след отбелязан ръст от 10.1% на годишна база през януари. Промишлените продажби растат на годишна база с 32% през февруари спрямо 35.9% през януари.

Налице са и ранни сигнали за възстановяване на вътрешното търсене. Продължаващото възстановяване на промишлеността и износа предразполага за позитивни стойности на БВП през първото тримесечие на 2011 година, въпреки продължаващите притеснения за все още слабото вътрешно търсене. Тези развития в синхрон с прогнозите за световната икономика бяха повод от групата да вдигнат прогнозата си за ръст на БВП на 3.2%. Заплахите пред икономиката остават нарастващата инфлация, слабото кредитиране, вътрешната задлъжнялост и безработицата.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg