Задава се нова Голяма депресия?

3573
Задава се нова Голяма депресия?

Ново изследване на института Джей Форестър към MIT предупреждава, че светът е заплашен от нов „глобален икономически колапс“ и „катастрофално намаляване на населението“, ако хората продължат да консумират ресурси с настоящия темп.

Smithsonian Magazine цитира австралийския физик Греъм Търнър, който казва, че „светът се е запътил към катастрофа“ и това потвърждава един известен доклад от 1972 г., наречен „Лимитът на растежа“. В доклада изследователите разглеждат различни сценарии, базирани на сегашния модел на ръст на населението и потребление. Те изследват как тези сценарии ще се развият с помощта на компютърна програма. Вземат се под внимание раждаемост, различните нива на селско-стопанска продукция, мерките за опазване на околната среда. От този доклад са били направени 3 милиона копия на 37 езика.

При повечето сценарии се вижда стабилен ръст на икономиката и населението до 2030 г. Но без драстични мерки за опазване на околната среда, всички сценарии предвиждат икономическа и демографска катастрофа след това.

Според тях неограниченият икономически ръст е възможен само, ако правителствата наложат мерки за намаляване на щетите над природата.

Някои експерти се противопоставят на този доклад. Сред тях е Хенри Уолич от Йейл, който казва, че мерки за регулиране на растежа ще доведат до това милиони хора да затънат в бедност.

Тъй или иначе, сценариите, предречени от компютрите през 1972 година, са почти идентични с тези на новото изследване, което според Греъм Търнъре сигурен знак, че „не сме на правилната траектория“.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

2
# 0
22:04 | 5 April 2012
духай бе червен червей! +1
1
# 1
20:04 | 5 April 2012
духай бе червен червей!
Ереван
# 2
15:04 | 5 April 2012
.."светът се е запътил към катастрофа“, а България благодарение на Б.Б. е вече в КАТАСТРОФА!
Ереван
# 3
14:04 | 5 April 2012
.."светът се е запътил към катастрофа“, а България благодарение на Б.Б. е вече в КАТАСТРОФА!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg