Заговор за 80 долара за барел

883
Заговор за 80 долара за барел

Иран има сериозни търкания в отношенията си с много държави по света. Ядрената му програма се възприема от западните опоненти като световна заплаха. Иранските власти отричат агресивни намерения с продължаване на разработките в тази насока и всячески си търсят съюзници.

Русия, в частност, е от голям интерес за Иран. Президентът на Ислямската република Махмуд Ахмадинеджад търси опорни точки във взаимоотношенията си, като една от тях може да се окаже в областта на петрола.

Иранският лидер предлага да се установи единна цена на барела от 80 долара и нито цент по-малко. За това свое предложение президентът говори в интервю за руското списание VIP-Premier, като така той иска да се предпази от политическия натиск върху цената от страна на Запада и изчерпването на петрола до дъно. За участие при установяването на справедлива цена на суровината Махмуд Ахманидеджад призова не само Русия, но и редица други страни от ОПЕК.

Иран предлага картелен сговор

Президентът на Иран е уверен, че неговата страна, Русия, Венецуела, Алжир и Еквадор биха могли да се договорят за единна цена на петрола.

„Днес Близкият Изток, Иран, Русия трябва да се разпореждат изключително внимателно с енергийните си ресурси. Преди осем месеца, когато петролът достигна дъното, аз се обърнах с послание към ръководителите на Русия, в което написах: дайте вие, ние, Венецуела, Алжир, Еквадор да установим съвместно една цена на петрола и да кажем, че няма да продаваме петрол под 80 долара", каза Махмуд Ахмадинеджад в интервю за списанието.

Той смята, че западните страни ще са принудени да приемат и ще се наложи да започнат да внедряват нови технологии, които намаляват потреблението на енергия.

„Защо не променят технологиите си, въпреки че са твърде енергоемки", пита иранският лидер и на свой ред отговаря: "Защото могат с политически методи да повлияят за намаляване на цените"

Махмуд Ахмадинеджад посочи, че запасите на ресурсите в света се изтощават и когато съвсем се изчерпат ще пострадат страните от Близкия Изток, Иран и Русия, а победител ще е Западът.

„Но с взаимна помощ, ние може да контролираме процесите", подчерта иранският президент.

Желаното ценово ниво за барел петрол, който повдига Махмуд Ахмадинеджад, отговаря по принцип и на интересите на ОПЕК. Там също смятат за приемлив коридора 70-80 долара за барел.

Министърът на петрола на Саудитска Арабия Али ан-Нуейми заяви в края на януари, че цените на петрола в диапазона 70-80 долара за барел са „практически идеални" и могат да подпомогнат инвестициите, които да доведат до ръст на доставките на енергийни ресурси за нуждите на световната икономика, без да се стига до възпрепятстване на икономическия ръст.

Неговият колега от Катар Абдула бин Хамад ал Атия заяви, че от ОПЕК не смятат за нужно да променят квотите в добива на петрол на следващото заседание, докато цените са около 70 долара за барел.

Дори и за Русия цената е комфортна. Днес бюджетът й е разчетен при цена от 58 долара за барел. Макар Министерството на финансите да завиши прогнозата си за петрола до 65 долара, не се бърза с актуализацията на бюджета. Петролът е много ненадежден съюзник. От лятото на 2008 г. котировките на петрола се сринаха от върха на ценовия Олимп, на фона на разразилата се криза. Часът на истината настъпи, когато петролът се срина до 34 долара за барел.

Но трябва ли Русия да участва в един такъв картел от Венецуела, Алжир, Еквадор и Иран? От гледна точка на взаимния интерес между ОПЕК и Русия, отговорът е по-скоро отрицателен. Днес РФ сама решава колко петрол да добива и колко да изнася. Още повече, че далеч по-интересен за Русия е „газовият ОПЕК" (Форум на страните износителки на газ - ФСЕГ), където има водещи позиции и в сътрудничество с други участници в алианса има шансове да направят пазара на газ много по-предсказуем, анализират от Interfax.

Иран защитава южния фланг от НАТО

Президентът на Иран предупреди Русия, че недооценява иранския фактор. Отказът на Русия от сътрудничество с Техеран е изпълнен със сериозни последици за нея, заяви Махмуд Ахмадинеджад.

„Ние (Иран и Русия) можем да си сътрудничим на регионално и международно ниво. Смятам, че Иран действа разумно и предполагам, че лидерите на Русия оценят правилно сегашната международна ситуация. В противен случай, положението на Русия няма да изглежда светло", каза иранският президент.

„30 години ние се обявяваме, че сме срещу всеки натиск. Но натискът се засилва. Но никой натиск не може да ни повлияе. Те не могат да разчленят Иран. Но какво може да очаква Русия? Смятаме, че Русия може да се изправи пред сериозни заплахи. Ако проявите небрежност, може да понесете големи загуби", предупреди иранският лидер.

Според него „целта на НАТО е разширяване на Изток - към Русия, екстремистките течения, които се разпространяват от Юг на Север, са също насочени срещу Русия, както и срещу Индия и Китай".

„Иран прекрасно осъзнава ролята си в подобна ситуация и като плътна стена, защитава южния фланг. Разбира се, в този аспект, се надяваме на развитие на сътрудничеството с Русия", посочи Махмуд Ахмадинеджад.

„Географското ни съседство ни предоставя добър шанс, от който ние трябва да се възползваме разумно и в дух на доверие. Не искаме да воюваме с никого, но трябва да се защитаваме", подчерта той.

„Ако НАТО и екстремисти проникнат още по-навътре, ако ги допуснем в нашите предели, то ще се озовем в много сложна ситуация", отбеляза президентът на Иран.

Мирният ирански атом

Махмуд Ахмадинеджад се опита за пореден път да успокои световната общественост, развълнувала се по повод ядрената програма на Иран. Иранският лидер увери, че страната му не се стреми към ядрено оръжие. В противен случай отдавна щяхме да сме го разработили, заяви открито президентът.

„Ние принципно сме против ядрените оръжия и сме искрени в заявлението си, че не се стремим към атомна бомба. Не се боим от никого", заяви иранският лидер в своето интервю.

Според Махмуд Ахмадинеджад „ако се стремяхме към разработката на тази бомба, то щяхме да проявим смелост и да признаем, че ще я създадем". „Защо трябва да се боим от някого?", попита президентът. Той е убеден, че Иран може да се защити и без ядрено оръжие. „Не ни е нужен ядрен арсенал, за да се отбраняваме", подчерта Махмуд Ахмадинеджад.

Той е на мнение, че „в днешния свят атомното оръжие не намира приложение". „Сякаш Съветският съюз не разполагаше с ядрен арсенал? Сякаш ядреното му оръжие го спаси от провала? Сякаш Америка нямат ядрен арсенал? Сякаш то им помогна в Афганистан и Ирак?", пита риторично иранският лидер.

Махмуд Ахмадинеджад е убеден, че „днес цялата система на международни отношения е променена, в която не е останала възможност за приложение на ядрени оръжия".

„Самите ни обвинители притежават ядрено оръжие и подкрепят онези, които са в клуба. И точно те ни заплашват постоянно. Ако ядреното оръжие е реално зло, нека те първи го унищожат", каза президентът на Иран.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg