Загубено поколение

1397
Загубено поколение

Световната рецесия направи и без това слабите позиции на младежите на пазара на труда още по-нестабилни. По данни на Международната организация по труда (МОТ) безработицата при младежите е достигнала исторически максимум през миналата година. Експерти предупреждават за вероятността от появата на „загубено поколение", защото все повече млади хора губят вярата си за добра професионална кариера, пише Interfax.

Според данните в преглед, под заглавие Global Employment Trends for Youth („Глобални тенденции на пазара на труда при младежите"), в края на миналата година 81 млн. човека от 620 млн. икономически активно население на планетата на възраст между 15-24 години са безработни. Никога досега армията на безработните не е била толков многочислена. При това „излишните" млади хора нарастват през 2008 г. с 1.1 млн. души, а през 2009 г. броят им расте с 6.7 млн. Средният темп на нарастване на броя на безработните в годините преди кризата бе 191 хил. човека на година.

Има и друг един неприятен рекорд - нивото на безработицата сред младежите през кризата се увеличава до рекордни стойности, като скача от 11.9% през 2007 г. на 13 на сто през 2009 г.

Миналата година, по данни на МОТ, нивото на безработицата сред младото население се увеличава с 4.6% в развитите страни и ЕС, и с 3.5 пр. п. в Централна и Югоизточна Европа, и ОНД. И отново рекорд със знак минус. По-рано ръстът на регионалната безработица сред младежите никога не е достигала подобни темпове.

Има много причини, поради които позициите на младежите да са така уязвими на пазара на труда по време на икономически сътресения. Липсата на професионален опит, на навици и връзки им пречат в търсенето на професионална реализация, независимо от състоянието на икономиката, но по време на криза тези недостатъци са още по-очевидни.

Ето защо в развитите държави, както и сред някои развиващи се, пагубното свиване на пазара на труда се усеща в много по-голяма степен от младежите, спрямо по-възрастното население.

Експертите вече започнаха да алармират за нова опасност. Те са на мнение, че кризата може да остави в наследство едно „загубено поколение" - младежи, които са извън пазара на труда, без каквито и да било надежди за намиране на достойна работа. В редица държави броят на обезверените млади хора расте, в това число в Испания и Великобритания.

Най-беззащитни пред лицето на безработицата и бедността са жителите от развиващите се страни. Именно в тях живеят 90% от младото население на Земята!

„Кризата прониква в ежедневието на бедните слоеве от населението в развиващите се страни," отбелязва генералният директор на МОТ Хуан Сомавия. Нещо повече. Трудоустрояването в редица държави изобщо не гарантира достоен начин на живот. По данни на МОТ семействата на 152 млн. млади хора (около 28% от работещите младежи) са преживявали през 2008 г. със скромните за ден 1.25 щатски долара на човек.

Макар кризисният подбор на служители от работодателите да е обясним, глобалната икономика се нуждае от свежа кръв. Освен това младежкото безделие излиза скъпо на държавата - разходите за образование не се връщат, а вноските в пенсионноосигурителните фондове намаляват.

„Младите хора са двигателят на икономическото развитие", подчертава Сомавия. Според него светът се нуждае от целенасочена политика в областта на заетостта на младото население.

Прогнозите също не носят утеха. От МОТ очакват, че тази година глобалното ниво на безработица сред младежите ще продължи да расте до 13.1%. Умерено понижение се очаква през 2011 г. - до 12.7 на сто. Бройката на юнските безработни сред младежите, според прогноза, ще е 81.2 млн. човека, а през следващата година - 78.5 млн. души. Но тя ще продължи да расте и през 2011 г. в страните от Близкия Изток и Северна Африка. Най-голямо понижение (с 1 пр. п.) се очаква в страните от Централна и Югоизточна Европа, и ОНД.

 

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg