Защо атомна енергия?

2316
Защо атомна енергия?

„Атомната енергия, към този момент, ще ви даде най-много за парите ви", коментира енергийният експерт Байрон Кинг от Agora Financial.

Най-добрият начин да се разгледа този въпрос, според Кинг, е т. нар. „плътност на енергията". Това представлява количеството енергия, съхранена на даден обем или маса от определено вещество или материал.

По-долу е представена таблица, която показва плътността на различни източници, измерена в мегаджаули на килограм. Мегаджаул (MJ) е 1 млн. джаула, или приблизително обемът кинетична енергия на 1-тонно превозно средство, движещо се със 160 км/ч.

Вещество MJ/1kg
Соларни* 0,2-1
Дърво 10
Етанол 26,8
Въглища 32,5
Петрол 41,9
Дизел 45,8
Природен газ 55,6
Естествен уран 570000
Обогатен уран 3700000


От таблицата се вижда разликата на енергийната плътност при различни суровини. Може да се види защо старите парни машини на дърва, са били заменени с въглища, а те - от дизеловите.

Както се вижда, уранът, тоест атомната енергия, може да осигури енергия с плътност много по-висока от тази на въглеродните горива.

„С числа толкова наклонени на една страна светът ще му е трудно да поддържа огромната популация и нейните енергийни нужди без глобална атомна индустрия", коментира още Байрон Кинг.

* Соларната енергия обикновено се измерва в MJ на кв. м, поради което е трудно да се измери под формата на маса (кг.). Поради това е изчислено, че соларната енергия отговаря на 2-10% от масата употребена при горенето на дърво.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

внимавайте с тези статии
# 0
14:08 | 17 August 2010
внимавайте със статиите за атомната енергия, защото в тази сфера върлуват много опесни сили...ако хората разберат колко ефективна, евтина и безопасна е атомната енергия, петролния пазар ще замине, а това, силните на деня няма да допуснат лесно...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg