Защо да чакате с покупката на тези технологични играчки?

2334
Защо да чакате с покупката на тези технологични играчки?

Инфлацията прави така, че редица потребителски стоки да поскъпват. Сред най-силно засегнатите са цените на бензина, храните и образованието, както и медицинските услуги, което до голяма степен е следствие от поскъпването на суровините на международните стокови пазари.

Не точно така обаче стоят нещата при най-съвременните технологични джаджи, при които стои напълно противоположният принцип. Изчакването често е свързано с придобиването им на значително по-ниски цени.

Причината – първите от тези серии продукти са свързани с „избиването“ на значителните първоначални разходи за тяхната разработка. В тази насока, когато те станат по-масови, цената им се понижава.

Друга причина за обезценката им с времето е разпространяването на съответната технология и предлагането им от различни разработчици, които копират и се отличават със значително по-ниски разходи за производство, поради избягването на значителни първоначални разходи.

А ето и кои нови технологии и технологични играчки си струва да се изчака да се купят, според изданието Investopedia.com.

Таблети

Лудостта за тази нова иновация е в начална фаза. С първоначална цена на представяне от 500 долара от компанията Apple – пионер в този сектор, търсенето започна да нараства все повече и повече.

Конкурентите на компанията обаче тепърва започват да представят алтернативни продукти, достигащи до таблети от 199 долара от компании като Amazon и Lenovo, базирани на конкурентната операционна система Android. И докато цените на предлаганите устройства е много трудно да се понижат под 199 долара, това поставя сериозен натиск върху Apple да започне да произвежда по-евтини устройства или да намали цените на своите iPad-и.

Най-търпеливите потребители, които искат да имат оригинала, могат да бъдат облагодетелствани съвсем скоро, предвид на разразилата се ценова война между компаниите.

Телевизори

Манията за телевизори с плоски екрани стартира с плазмени и постепенно се прехвърли върху LCD-технологиите. Натискът върху цените и жестоката конкуренция накараха компаниите да минат на следващо ниво – предлагането на 3-D телевизори. Чакането на потребителите бе възнаградено с исторически най-ниски цени за LCD-телевизорите през изминалата година по време на черния петък в САЩ.

Средната цена на 32-инчовите телевизори се е понижила от 725 долара през 2008-ма година до 200 долара през изминалата година.

Електронни книги

Компанията Amazon бе една от първите, предложили подобен род устройства със своя Kindle. Стартирал при цена от 140 долара първоначално, в последствие цена на устройството се понижи до 79 долара, поради наличието на конкурентно устройство, съчетаващо предимствата на четец за книги и таблет.

Това постави значителен натиск върху останалите компании, предлагащи подобни устройства, като върху Barnes & Nobles Nook, който се предлага за 99 долара и най-вероятно цената му ще се понижи.

GPS-устройства

С излизането на опции за безплатни устройства на редица мобилни телефони, натискът върху цените на този род устройства, предлагани от производители като Garmin, TomTom и Magellan, стана огромен.

Устройствата с продажна цена от 160 долара регистрираха понижение в цените си до под 100 долара през изминалата година. Много трудно ще е за производителите да увеличават цените, като и тук чакането си струва.

Един от пътищата за връщане на тези устройства в колите е натискът да се направи ползването на мобилните телефони по време на шофиране нелегално.

Blu-Ray плеъри

Подобно на GPS-устройствата, DVD-плеърите изпитаха сериозни затруднения. Излъчването на видео в реално време от компании като Netflix, Amazon и Hulu, заплашва този род продукти.

В допълнение игрови конзоли като Playstation 3 на Sony вече включват Blu-ray плеъри, които на практика са DVD-плеъри от ново поколение. Прогнози сочат, че цените на този род устройства ще се понижат под 100 долара и ще достигнат до 80 долара за такъв.

Автор: Теодор Минчев

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Yuliana
# 0
20:05 | 12 May 2012
That really ctapures the spirit of it. Thanks for posting.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg