Защо Румъния?

887
Защо Румъния?

Румъния, заедно с България, се присъедини към ЕС в началото на миналата година. Страната е с население от 21.6 млн. души и площ от 238 хил. кв. км.

Държавата е голям пазар с потенциал за нарастване, като се отличава със стабилна политическа система и е член на НАТО.

Средният ръст на икономиката й за последните пет години е 5.5%, 7.7% през 2006 г. и около 6.5% през изминалата. Ръстът й през тази и следващите две години се очаква да е около 6%.

Румънската икономика отбеляза растеж от 8.2% през първото тримесечие на настоящата година спрямо първото тримесечие на 2007 г., и се нареди на второ място в ЕС по динамика на развитие след Словакия.

Страната разполага със значителни по обем природни ресурси – селскостопанска земя (14 711.6 хил. ха), гори, води, енергийни ресурси, полезни изкопаеми

Добра среда за бизнес – плосък данък (16%), стабилна инфлация (4.9% за 2006 г.), стабилна валута, стимули за инвестиции

Близо 55% от икономиката на страната е зает от сектора на услугите, 35% от индустрията и 10% други.

Румъния е класирана на 48-а позиция сред 178 държави по критерия условия за бизнес. За сравнение, България заема 46-а позиция.

Секторите, привличащи интереса на инвеститорите, са добивна индустрия, автомобилен сектор, металургия, финансов сектор, хранително-вкусова промишленост, тежко машиностроене, телекомуникации и ИТ, строителство, производство на потребителски стоки, фармацевтична промишленост, производство на биодизел.

Чуждестранните преки инвестиции в Румъния са нараснали до 3.21 млрд. евро в края на април 2008 г., което представлява увеличение от 92.2%, в сравнение с 1.67 млрд. евро, привлечени в края на първото тримесечие. Така чуждите инвестиции покриват повече от 66% от дефицита по текущата сметка

Сред страните от цяла Европа Румъния заема пето място в класацията на дестинациите, привлекателни за инвестиции.

Около 10% от големите чуждестранни компании имат предвид Румъния като възможна дестинация за разширяване на дейността

Размерът на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в Румъния може да достигне 7.8 млрд. евро тази година, като през 2007 г. те са били 7.06 млрд. евро. Евентуалното увеличение в ПЧИ през настоящата година е подкрепено от привличане на нови инвестиции в индустрията и финализиране на приватизацията на някои обекти.

Букурещ привлича 64% от чуждестранните инвестиции в Румъния, в сравнение със Североизточния район на страната, където отиват само 1.2% от инвестициите. Разликата в нивото се дължи основно на лошата инфраструктура.

Именно липсата на инфраструктура попречи на Румъния да получи инвестиция от немския автомобилен гигант Daimler.

В северната ни съседка са регистрирани над 800 фирми с българско участие. В България над 500 фирми са с румънско участие.

Вносът на България от Румъния за 2007 г. е бил в размер на 988 млн. евро (4.52% от общия внос), а износът към Румъния за 2007 г. е бил 658 млн. евро (4.89% от общия износ).

Средната нетна заплата в страната се е увеличила 3.1 пъти през последните 10 години – от 104 евро през 1998 г. до 325 евро през месец януари на настоящата година.

Заплатите на служителите в публичната администрация са с най-голям ръст за същия период - от 136 евро нетно възнаграждение през 1998 г. до 640 евро през януари 2008 г.
С увеличение от 2.5 пъти за последните 10 години, до 250 евро, заплатите в сектор строителство са едни от най-ниските в румънската икономика. Подобни са доходите на заетите в търговията – 252 евро за януари тази година

Румънските работодатели се борят с най-големия недостиг на работна ръка в светa. Това показва изследване на Manpower, която анализира общо 32 страни.

Около 73% от компаниите в Румъния заявяват, че трудно намират квалифицирани работници. Заплатите на инженерите в северната ни съседка надхвърлят 1 000 евро на месец, а в сектори, като информационните технологии, могат да достигнат до 2 500 евро. Изпълнителен директор в мултинационална компания получава не по-малко от 10 000 евро на месец.

Източник: БРТПП

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg