Застаряването в полза на икономиката

2187
Застаряването в полза на икономиката

Застаряването на населението на планетата и недостига на суровини може да окаже положително влияние върху икономиката, смятат експертите от консултантската фирма Accenture.

Заедно с внедряването на новите технологии и разцветът на развиващите се пазари тези фактори могат да ускорят подема на БВП и да увеличат броя на новите работни места, се казва в коментар на агенция Интерфакс.

Световната икономика се стабилизира и най-накрая показва признаци за възобновяване на растежа. Но на правителствата и компаниите по цял свят все още им предстои тежка борба с безработицата, високото равнище на държавен дълг и задлъжнялост на населението и растящата конкуренция от страна на новите мощни развиващи се пазари. Но това още не е всичко.


Икономиката се нуждае от нови двигатели на растежа. Изследванията на компаниите Accenture и Oxford Economics показва, че съществуват четири основни фактора, които могат значително да ускорят ръста на БВП и да добавят нови работни места през следващото десетилетие. Това са по-рационалното използване на трудовия и потребителски потенциал на възрастното поколение, прехода към "зелени" източници на енергия, внедряването на нови технологии и създаване на мостове към развиващите се пазари.

"За разлика от по-песимистичните мнения, нашето изследване се спира на съществуващите многобройни възможности за ускоряването на икономическия растеж и създаването на работни места в развитите и развиващите се икономики в течение на следващото десетилетие", се казва в обзора "New Waves of Growth: Unlocking Opportunity in the Multi-Polar World". Според данните на изследването успехът ще зависи от това, доколко ефективно ще се използват четирите фактора.

"Сребърна" икономика

Продължителността на живота се увеличава и по-възрастното поколение, според експертите, представлява значителен неизползван фактор за растеж. Възрастното поколение става по-продуктивно и излиза в пенсия във все по-късна възраст. Освен това, възрастните хора остават активни потребители както на стоки за здравето и красотата, така и на финансови услуги, образователни програми и нови технологии. Но възможностите, които по-възрастното поколение може да даде на икономиката, няма да се реализират, ако политиците и бизнесмените не вземат редица мерки, се казва в изследването. Сред тях са - запазването на възрастните служители в състава на работната ръка, допълнителна подготовка на специалисти за работа в области като здравеопазването, социалното осигуряване и туризма, повишаването на трудовите навици на възрастното поколение.

Икономия на ресурсите

Нуждата от енергийна сигурност ще продължава да расте, ще са нужни нови пътища за използване на "зелени" източници на енергия. Според експертите този фактор също може да съдейства за създаването на нови работни места. Но и тези възможности могат да бъдат пропуснати, тъй като в много страни отсъства необходимата инфраструктура за получаването на алтернативни източници на енергия, освен това, се отбелязва недостига на необходимите технически умения.

Мулти-технологии на бъдещето

Новите технологии предлагат почти безкрайни нови възможности. Както се отбелязва в изследването, технологиите имат централно място за икономическия прогрес и повишаването на жизнения стандарт. Ключовият принос на този сектор в икономическия растеж е способността да се стимулира производителността и иновациите в областта на стоките и услугите.

Подем на развиващите се пазари

Разцветът на многополюсния свят значително ще разшири търговските и инвестиционни възможности за транснационалните компании. Растежът на търсенето от страна на развиващите се пазари ще включва евтини стоки и услуги, финансови услуги, инфраструктура, частни услуги.

В изследването на Accenture също така се отбелязват етапите, които бизнесът трябва да премине, за да получи преимущества от новите възможности за растеж. Това са създаването на многополюсни географски стратегии, използване на цялата мощ на новите технологии, иновации във всичко, сътрудничество и координация с останалите сектори, подобряването на уменията и знанията на служителите. При подготовката на изследването неговите автори са се фокусирали върху четири големи икономики, които взети заедно представляват почти две пети от световната икономика и представляват както развития, така и развиващия се свят - това са Германия, Индия, САЩ и Великобритания. Изводите, съдържащи се в обзора, се основават на дискусиите с експертни групи, представляващи деловите и научни кръгове, правителствата и нестопанските организации, а също така на задълбочения анализ на вторичните данни и макроикономическия анализ. Взелите участие в изследването експерти на Oxford Economics смятат, че в случай, че бъдат използвани предложените четири фактора на растеж, темповете на икономически ръст и ниво на заетост могат да се повишат по следния начин:

1. В САЩ средният ежегоден растеж ще достигне 3.8% срещу 3.1% очаквани в момента, през 2020 г. ще бъдат създадени с 8.7 милиона работни места повече, отколкото се прогнозира днес;

2. В Германия годишният растеж ще се увеличи до 2.8% от прогнозираните 1.9%, работните места след 10 години ще бъдат с 3 милиона повече;

3. Във Великобритания икономиката ще расте средно с 3.1% годишно срещу очакваните 2.5%, броят на работните места през 2020 г. ще се увеличи с 2.6 милиона спрямо очакваното в настоящия момент равнище;

4. В Индия средният годишен ръст на икономиката ще бъде 7.8% /сега се очакват 8%/, броят на новите работни места през 2020 г. ще нарасне с 37.5 милиона спрямо сегашната прогноза.

Източник: БГНЕС

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg