Затишие преди края на заседанието на ФЕД

573
Затишие преди края на заседанието на ФЕД

Златото спадна днес при теглене на печалби от инвеститорите, които се възползваха от покачването вчера и решиха да изчакат края на днешното заседание на Американската централна банка, което може и да даде по-конкретна посока на долара, а от тук и на метала. Цената спадна до 886.30/887.30 долара спрямо нива на затваряне във вторник в Ню Йорк от 888.70/889.70 долара за тройунция, когато беше отчетен ръст от почти 6 долара благодарение на поевтиняването на зелените пари.

Златото достигна в четвъртък 907.90 долара за тройунция заради натиска, идващ от поскъпването на петрола, но след това се коригира и продължава да се намира твърде далеч от рекорда на 1030.80 долара за тройунция, достигнат в средата на месец март. В момента спадът на борсовите индекси прави шансовете за увеличение на американските лихви твърде малък, а това е положително развитие за златото, но в същото време търсенето от физически купувачи намалява.

Петролът спадна по време на азиатската търговия днес преди доклада за нивата на запасите в САЩ и след като президента на ОПЕК отхвърли призивите към картела за увеличение на продукцията. Американският фючърс на лекия суров петрол със срок на доставка месец август загуби 19 цента до 136.81 долара за барел след ръста от 26 цента във вторник, когато пазара затвори на 137.00 долара за барел. Английският фючърс на сорта Брент със срок на доставка също месец август поевтиня с 6 цента до 136.40 долара за барел след увеличение във вторник от 55 цента до нива от 136.46 долара за барел.

Анализатори отбелязаха, че като цяло пазарът остава добре подкрепен, въпреки обещанието на Саудитска Арабия да повиши производството. Решението на кралството да увеличи продукцията, за да намали опасенията на поразените от инфлацията потребители, доведе до разделение в рамките на ОПЕК. Президентът на картела Чакиб Келил и някои държави се противопоставиха на увеличението, аргументирайки се, че е направено всичко необходимо, което ОПЕК може да направи и че цените не спадат.

Изказванията на Келил бяха направени при пристигането му в Брюксел, където ще се срещне с европейски официални лица от сектора на енергетиката. Той обвини САЩ за високите цени, позовавайки се на кризата на пазара на вторичните ипотеки, последвалото обезценяване на долара и паричните потоци, търсещи по-добра доходност, каквато не могат да намерят в други инвестиции. Според Келил заетите от хедж фондове дълги позиции в петрола са отговорни за около 40 долара от растежа на цената.

Злато – технически анализ

Търговията остава без посока, тъй като липсва решителен пробив в коя да е посока. Съпротива е 890 долара, но тя вече нееднократно беше пробивана и проблем за метала ще са следващите прегради при 916, 938 и 960, които са съответно 38, 50 и 62 процента корекции на спада 1030-845.

Под дъното от понеделник на 875 следваща подкрепа е дъното от 12 юни на 857. При негов пробив ситуацията за метала отново ще се влоши. Следваща важна подкрепа има при най-ниската стойност за годината на 845 долара за тройунция, където се намират и дъното от 2 май и пробитите върхове от 7 и 8 ноември.

Съпротиви 890 916 938
Подкрепи 875 857 845

Отдел “Анализи валутни пазари”,
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg