Зависимостта на Америка от петрола застрашава националната сигурност на САЩ

691
Зависимостта на Америка от петрола застрашава националната сигурност на САЩ

Зависимостта на Америка от петрола застрашава сигурността и икономическата стабилност на САЩ, пише в."Бостън глоуб". Цените на бензина стремително растат, като средната цена за галон (3.78 литра) миналата седмица достигна 3.5 долара, информира БТА.

Венецуела заплаши да прекрати износа на петрол за Съединените щати. През последните две години курсът на долара към еврото спадна с 30 на сто. Може ли ситуацията да стане още по-зле? - пита изданието. И отговаря – Да.

Събитията по света подчертават голямата уязвимост на Съединените щати в сферата на енергийната сигурност. Миналата година цената на петрола значително се повиши, понижаване на цените не бе наблюдавано нито веднъж. Последиците от това са ужасни. Всяко повишаване на цената на барел петрол с 10 долара струва на икономиката на страната 75 млрд. долара, продължава публикацията.

На форум под наслов "Петролният шок" в Харвардския университет бяха обсъдени различни варианти за действие в случай на неочаквано повишаване на цените на петрола заради някое геополитическо събитие, но участниците стигнаха до извода, че тези варианти ще бъдат доста ограничени.

Ще се съгласят ли американците на рязко ограничаване на движението на автомобилите, на въвеждане на ограничения за количеството бензин, на принудително използване на една кола от няколко съседи? Няма ли да се наложи да бъдат изразходвани стратегическите запаси, съхранявани за извънредни ситуации, включително в случай на недостиг на доставките за армията. Ще се съгласят ли САЩ да изпратят войските си за охрана на петролни предприятия в чужбина? Няма ли да им се наложи да се подчинят на изискванията на страни като Иран и Венецуела?

Експертите твърдят, че всеки от тези варианти би бил закъснял, така че целта е да не допуска подобна криза. Но САЩ не могат да контролират целия световен петролен пазар. Затова най-добре би било те да намалят зависимостта си от петрола, да засилят устойчивостта на икономиката си и способността да се справят с проблеми с доставките.

Според икономистите това може да се постигне по няколко начина: намаляване на търсенето от страна на зависещата от гориво икономика, увеличение на производството и употребата на алтернативни източници на енергия, евентуално преминаване на транспортния сектор към други източници, например електроенергията. Необходима е и по-добра вътрешна координация с големите потребители на енергия и увеличение на стратегическите запаси, посочва "Бостън глоуб".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg